Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 Αποσυνδέθηκαν υπό τον τρόμο του ατυχήματος ή της προβοκάτσιας οι δύο πυρηνικοί σταθμοί στη Ζαπορίζια... Εκτός της πολιτικής και στη πολιτισμική τύφλα του ο φασιστοζελένσκι..

 


Διάχυτος είναι ο προβληματισμός για όσα συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων από την περασμένη άνοιξη.

Με τις μάχες γύρω από τον σταθμό να πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και βομβαρδισμούς να καταγράφονται σε κοντινή απόσταση, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες, αποσυνδέθηκαν, αφού πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε ότι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας. «Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», ανέφερε η Energoatom. Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, πρόσθεσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, έχει ήδη επανασυνδεθεί ο ένας αντιδραστήρας, παρέχοντας ρεύμα στην πόλη και δρομολογείται η επανασύνδεση και του δευτέρου.

Σε κάθε περίπτωση, άγνωστο παραμένει το τι επιπτώσεις θα έχουν στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας οι αποσυνδέσεις αντιδραστήρων στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ασφαλείας στη Ζαπορίζια λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Μια επιθεώρηση στη Ζαπορίζια από τον ΙΑΕΑ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ και ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στην Κωνσταντινούπολη, και «συζήτησαν λεπτομερώς το σύνολο των σχετικών θεμάτων με την προβλεπόμενη επιθεώρηση από τον ΙΑΕΑ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια».

Επίσης, το θέμα της Ζαπορίζια συζητήθηκε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, να δηλώνει ότι οι ελπίδες να τελειώσει ο πόλεμος είναι «λίγες». Προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προκληθεί μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ζήτησε να σταλεί μια ομάδα ειδικών εκεί, υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

► Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την επίθεση η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, χτύπησε επίσης μια κατοικημένη περιοχή και σκότωσε 25 πολίτες, τη στιγμή που η Ουκρανία γιόρταζε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας πύραυλος Iskander έπληξε ένα στρατιωτικό τρένο την Τετάρτη στο σταθμό της πόλης Τσαπλίν που είχε προγραμματιστεί να παραδώσει όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Κίεβο, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η επίθεση έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό και χτύπησε πέντε βαγόνια τρένου, ενώ ένα αγόρι πέθανε όταν ένας πύραυλος χτύπησε το σπίτι του που ήταν στην περιοχή. Ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 25 σήμερα, αφού άλλα τρία πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι περίπου 200 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: