Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΨΕΥΤΕΣ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΑΓΙΟΓΔΥΤΕΣ

«Στα 264 εκατ. ευρώ προσδιορίζει το πρόσθετο κόστος μετατροπής της "Πτολεμαΐδας 5" σε μονάδα φυσικού αερίου το ενεργειακό think tank "Green Tank", αναλύοντας τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα της λιγνιτικής μονάδας. 


 

Το κόστος αυτό θα προστεθεί στα 1,4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έχουν ήδη δαπανηθεί για το έργο». Αυτά διάβαζε κανείς πριν ενάμιση χρόνο στον Τύπο, για τις «ασύμφορες» και «ακριβές» λιγνιτικές μονάδες. Ενδεικτικό είναι και το σενάριο που είχε παρουσιαστεί τότε, να αξιοποιηθεί μία από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ώστε η μονάδα να είναι «συμβατή» ακόμα και με τις πλέον αυστηρές ευρωενωσιακές 

Οδηγίες και τα χαράτσια της «πράσινης ανάπτυξης», που στόχο έχουν να επιταχύνουν την «απολιγνιτοποίηση». 

Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, μια τέτοια τεχνολογία θα κόστιζε 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που αξιοποιούνταν ως «επιχείρημα» για το κλείσιμο της μονάδας. Σήμερα, βέβαια, τα λεφτά εκείνα, που «δεν υπήρχαν» και τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν «ανένδοτες» ότι «δεν θα τα φορτώσουν στον ελληνικό λαό», τα δίνουν ...κάθε μήνα για να επιδοτούν τους ενεργειακούς ομίλους και το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα! 

Αλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου, η στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν, είναι αυτό που «καίει» τις δυνατότητες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας να απολαμβάνει ο λαός ενεργειακή επάρκεια και φτηνό ρεύμα, με τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: