Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΦΩΤΙΕΣ: Ο ΒΑΣΙΣΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ

 Εξαντλημένο από τον λειψό αριθμό προσωπικού η πυροσβεστική υπηρεσία παλεύει με το θηρίο προσφέροντας θυσία τη ζωή τους ως Ιφιγένεια με οφειλούμενα πλεον των διακοσίων ρεπό!!Και μπορεί ο άνεμος να σβήνει τα κεριά αλλά φουντώνει τις φωτιές.. Μα δεν μπορεί.. Κάποτε θα καταλάβουν πως ο θυμός είναι σαν τη φωτιά. Τα εξαγνίζει όλα.

 


Ακατάλληλες εγκαταστάσεις Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων, παλιά υδροφόρα οχήματα, απλήρωτη υπερεργασία, προσωπικό που δουλεύει με τέσσερις εργασιακές «ταχύτητες» και υποχρηματοδότηση, είναι και για φέτος η κατάσταση στην Πυροσβεστική σε μια από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους, με τις φωτιές να εκδηλώνονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και με τις ελλείψεις από την εγκληματική πολιτική να είναι η βασική αιτία για τις καταστροφές.

Η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από 3.600 πραγματικές κενές οργανικές θέσεις του, δημιούργησε νέα κατηγορία πυροσβεστών, αυτήν των επταετούς υποχρέωσης, ενώ περίπου 5.000 πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης.

Την τελευταία στιγμή, παραμονές της αντιπυρικής περιόδου, προσλήφθηκαν μόλις 500 πυροσβέστες 7ετούς θητείας πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Συνολικά, τις 320 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στελεχώνουν 14.616 πυροσβέστες, εκ των οποίων 9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί, με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ).

Λόγω μη επάρκειας προσωπικού υπολειτουργούν πολλά Πυροσβεστικά Κλιμάκια, κάποια λειτουργούν μόνο εποχικά, ενώ οι σημερινές ανάγκες, που συνδέονται με τον πληθυσμό, τις υποδομές, όπως και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, επιβάλλουν τη μόνιμη λειτουργία των Κλιμακίων και την αναβάθμιση κάποιων σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς με ανάλογη αναπροσαρμογή της υπάρχουσας δύναμής τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των οργανογραμμάτων των περισσότερων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Απαράδεκτες πρακτικές


Eurokinissi

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να γίνεται κατάχρηση του θεσμού της «επιφυλακής» σε βάρος των πυροσβεστών. Οι επιφυλακές αυτές κηρύσσονται για την κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών, δεν αποζημιώνονται χρηματικά και δεν υπολογίζονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Με αυτήν την απαράδεκτη πρακτική η κυβέρνηση καλύπτει τις ανεπάρκειες σε μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, δεσμεύοντας απόλυτα τον πυροσβέστη και αφαιρώντας του το δικαίωμα επιλογής διάθεσης του προσωπικού του χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία νομού Δωδεκανήσου, τη ραγδαία αύξηση της υπερεργασίας των εργαζομένων, αφού πλέον στον κάθε πυροσβέστη οφείλονται 200 - 300 οκτάωρα ημερήσιων αναπαύσεων (ρεπό), ενώ σε κάποιους δεν χορηγούνται ούτε οι προβλεπόμενες άδειες του κάθε έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: