Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ : ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

 ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΙΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.. ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΗΘΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ



 Με ένταση των εχθροπραξιών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Χερσώνα και στο Ντονέτσκ και τη Μόσχα να απειλεί να «αποναζιστικοποιήσει» όλη τη χώρα, συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Η περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία - στην οποία εδώ και έναν μήνα οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν βασισμένες σε ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα να οργανώσουν αντεπίθεση για την ανακατάληψή της - ετοιμάζεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα και θα γίνει σύντομα μέρος της Ρωσίας, επανέλαβε και χτες στέλεχος της φιλορωσικής στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης της περιοχής. Ο ίδιος είχε αναφερθεί νωρίτερα στο ενδεχόμενο αντίστοιχο δημοψήφισμα να διοργανωθεί ταυτόχρονα και στη Ζαπορίζια.

Οι ΗΠΑ «θα δράσουν άμεσα για να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι αυτές οι τακτικές δεν θα λειτουργήσουν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντάς τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα «ψεύτικα», με στόχο να νομιμοποιήσουν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Ο Αντ. Μπλίνκεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, μέσα στις επόμενες μέρες - την πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φλεβάρη. Ως βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ο Μπλίνκεν παρουσίασε τη συζήτηση της πρότασης των ΗΠΑ για ανταλλαγή δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν και της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα προτείνεται να ανταλλαγούν με τον Ρώσο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Το ζήτημα της αμοιβαίας ανταλλαγής Ρώσων και Αμερικανών κρατουμένων συζητιέται, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των δύο πλευρών, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Επίσης, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Λαβρόφ τη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας με την Τουρκία και τον ΟΗΕ για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πάντως, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: