Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΡΕΥΜΑ: ΣΤΥΓΝΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

 Σε όλους τους πολέμους, από τον Τρωικό μέχρι σήμερα, το κυριότερο κίνητρο υπήρξε η κλοπή, η αρπαγή, η λεηλασία.Ισχύει και για τη διαρκή βαρβαρότητα που βιώνουμε σήμερα.. Γιατί πόλεμος είναι κι αυτός.. Πόλεμος ταξικός.. Και αιμοσταγής..

 


Στο αστρονομικό ποσό των 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα υπερκέρδη των παραγωγών και εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, 

Το παραπάνω ποσό κατά ένα μέρος του (συγκεκριμένα για το τελευταίο τρίμηνο) βασίζεται σε εκτιμήσεις. Είναι όμως κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ποσό των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχει υπολογιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στα 927 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022. 

 Ο τελευταίος αποτελεί ελλιπή υπολογισμό, με βάση όσα παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: αφενός τεκμηρίώθηκε αδιαμφισβήτητα ότι το «ράλι» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2021, αφετέρου υπογράμμισαν ότι στους υπολογισμούς της ΡΑΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί υπερκέρδη 110 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι προκύπτουν από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο. 

Επομένως, στο εννεάμηνο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 τα πραγματικά υπερκέρδη των «παικτών» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθαν σε 1,703 δισ. ευρώ, που θα αυξανόταν στο 1,813 δισ. ευρώ αν συμπεριλαμβάνονταν τα προαναφερθέντα 110 εκατ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση τα «πραγματικά υπερκέρδη»/αισχροκέρδεια που υπολογίστηκαν είναι διπλάσια από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και επταπλάσια από το ποσό που έχει αφήσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση ότι θα φορολογήσει (περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων εκπτώσεων, ελαφρύνσεων κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: