Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΡΕΥΜΑ : ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΣ ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ

 Απειλούνται κανόνια ανείσπρακτων λογαριασμών Αν κάτι όμως προκαλεί γέλιο από το κυβερνητικό τσίρκο είναι οι νόμοι που ψηφίζουν για να εισπράττουν εκείνοι που καρπούνται τα απάνθρωπα οφέλη τους

 


 Εδώ και μέρες η κυβέρνηση καλλιεργεί την αίσθηση ότι θα καταργήσει την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, ως ένα μέτρο ανακούφισης από την ακρίβεια στο ρεύμα. Μόνο που κι αυτός ο ...θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας. 

Συγκεκριμένα, η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως μόνη υποχρέωση των προμηθευτών είναι να ενημερώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις τιμές στις οποίες θα τους χρεώνουν δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους, ενώ στους λογαριασμούς δεν θα διαχωρίζεται η ρήτρα. 

Ετσι, λόγω της δυσκολίας ασφαλών προβλέψεων «οι πάροχοι θα επιχειρήσουν να προστατευτούν ανεβάζοντας τη βασική χρέωση, την οποία θα αναγράφουν κάθε μήνα στην ιστοσελίδα τους. 

Κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση των ονομαστικών χρεώσεων στα τιμολόγια και όχι συγκράτηση», όπως προβλέπουν από τώρα τα ρεπορτάζ στον οικονομικό Τύπο. Ανάλογη «τύχη» έχουν βέβαια και τα άλλα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. 

Τα περιβόητα «υπερκέρδη» των εταιρειών Ενέργειας, που υποτίθεται ότι θα φορολογούνταν με 90% και θα επέστρεφαν με κάποιο τρόπο στους καταναλωτές, αποδείχθηκαν «φούσκα». 

Οσο για τις επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος, πέρα από το ότι δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά, επιβεβαιώνεται ότι έχουν για κριτήριο την προστασία των ομίλων της λιανικής αγοράς Ενέργειας, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα «κανόνια» των ανείσπρακτων λογαριασμών. 

Ολα αυτά βέβαια έχουν την εξήγησή τους: Προστασία του λαϊκού εισοδήματος και ρεύμα φτηνό για τον λαό δεν συναντιούνται πουθενά με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των «αντοχών της οικονομίας», που λιβανίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: