Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

 Έκοβε βόλτες και μοίραζε χειραψίες και χαμόγελα ο Τούρκος ηγέτης που δεν είχε χρεία θεατρικών χειροκροτημάτων αλλά F16.. Και τα πήρε με όλη την επιθετική του ατζέντα απλωμένη κατά της Ελλάδας.. Αποθρασυμμένη έτσι η πολεμική του αεροπορία παραβίασε χθες 64 φορές τον Ελληνικό εναέριο χώρο με τους κογκρεσιανούς χειροκροτητές του κυβερνητικού μας τσίρκου να απουσιάζουν

 


Τη συνδρομή της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ έσπευσε χτες να επιδοκιμάσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας ικανοποίηση για την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.

Ακόμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επιχείρηση επώδυνων «διευθετήσεων», την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση έχει απλωμένη όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών της στο τραπέζι. Ενώ ο Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του για τη διατήρηση «εποικοδομητικών διμερών σχέσεων».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών ενώ συζήτησαν και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Φυσικά, ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε την Αγκυρα και για τις «προσπάθειες που καταβάλλει» για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο και το διαμεσολαβητικό ρόλο που η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί στο παζάρι για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα και ότι η κυβέρνησή του προτάσσει μια «πολιτική εξισορρόπησης».

Σημειωτέον, ενδεικτική της αμερικανικής «ευγνωμοσύνης» για τον ρόλο της Τουρκίας είναι και η αλλαγή που ήδη διαφαίνεται για τα μαχητικά «F-16» (η Αγκυρα ζητά εκσυγχρονισμό αλλά και αγορά νέων). Η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουαλάντερ, δήλωσε χτες ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των "F-16" της Τουρκίας», προσθέτοντας: «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συνάντησε και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για πάνω από 1 ώρα, κεκλεισμένων των θυρών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, συζητήθηκε η σημασία εξεύρεσης τρόπων για να προχωρήσουν οι εξαγωγές του ουκρανικού σταριού και να διασφαλιστεί το λιμάνι στην Οδησσό. Φυσικά, ο Μακρόν καλωσόρισε κι αυτός την έναρξη της ενταξιακής πορείας Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες σε 64 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (34 από μη επανδρωμένο, 26 από κατασκοπευτικά και 4 από μαχητικά αεροσκάφη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: