Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΣΚΛΗΡΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

 Κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της επανάστασης δυο ελληνικά πετρελαιοφόρα υπό το πρόσχημα της παραβίασης των γαλάζιων νερών του Περσιού κόλπου!! Η κυβέρνηση των Μητσοτάκειων λακέδων  ανακαλύπτει κατ' εντολή των γιάνγκηδων εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν κάνοντας φύλλο και φτερό τη διεθνή υπόσταση του τόπου.. Το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία. Νέες εθνικές τραγωδίες μας επιφυλάσσει η δεξιά..

 


Με σύντομη ανακοίνωση, το Ιράν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής την κατάληψη των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC τόνισε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου». 

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης 

Πρόκειται για σώμα ανεξάρτητο από τον τακτικό στρατό του Ιράν.Ο ηγέτης του Ιράν Ρουχολάχ Χομεϊνί ίδρυσε τον Απρίλιο του 1979 με διάταγμα το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και του ανέθεσε τη διαφύλαξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας που σχηματίστηκε μετά την Ιρανική Επανάσταση (1978-79). 

Η συμμετοχή του IRGC στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-88) οδήγησε στην επέκταση τόσο του ρόλου του όσο και της ισχύος του, καθιστώντας το κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, με δικό του στρατό, ναυτικό και αεροπορία και, αργότερα, με δική του πτέρυγα πληροφοριών. 

Έπειτα από ένα έτος αναταραχών, ο Μοχάμεντ Ρεζά Σαχ Παχλαβί εγκατέλειψε το Ιράν τον Ιανουάριο του 1979. Ένα δημοψήφισμα τον Μάρτιο ενέκρινε την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Χομεϊνί, ο οποίος είχε θέσει τις πνευματικές βάσεις μιας ισλαμικής δημοκρατίας τις δεκαετίες πριν από την επανάσταση. 

Παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είχαν δηλώσει την ουδετερότητά τους στην επανάσταση τον Φεβρουάριο, πολλοί από τους επαναστάτες φοβούνταν την επανάληψη του αντιπραξικοπήματος του 1953, κατά το οποίο ο στρατός βοήθησε στην εκδίωξη του Μοχάμεντ Μοσαντέγκ και την αποκατάσταση του Σάχη. 

Ο Χομεϊνί ίδρυσε το IRGC για να ενοποιήσει και να οργανώσει παραστρατιωτικές δυνάμεις που ήταν προσηλωμένες στην επανάσταση- η ενοποιημένη δύναμη θα λειτουργούσε έτσι ως αντίβαρο στον τακτικό στρατό, ο οποίος αρχικά ήταν πιστός στον Σάχη. 

Η μονιμότητα του IRGC επισημοποιήθηκε στο νέο σύνταγμα που εγκρίθηκε αργότερα εκείνο το έτος. Το IRGC αντιστάθηκε στις προσπάθειες να υποταχθεί στον πολιτικό έλεγχο και να ενταχθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις. 

Η ένταση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ του IRGC και του πρώτου προέδρου του Ιράν, του Αμπολχασάν Μπανί-Σαντρ (1980-81), του οποίου οι τριβές με διάφορα κυβερνητικά στελέχη οδήγησαν στην παραπομπή του σε δίκη και την απομάκρυνσή του από το αξίωμα το 1981.

 Οι δύο επόμενοι πρόεδροι, ωστόσο, Mohammad Ali Raja?i (Αύγουστος 1981) και Ali Khamenei (1981-89), ήταν ευνοϊκοί προς το IRGC, και ο Xαμενεΐ βοήθησε την οργάνωση με εκτεταμένους πόρους.

 Αν και το IRGC αναπτύχθηκε αρχικά στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ για να ενισχύσει τις προσπάθειες του τακτικού στρατού, αυξήθηκε σε δύναμη, δομή και πολυπλοκότητα με την υποστήριξη του πολιτικού κατεστημένου. 

Ένα απόσπασμα για ξένες επιχειρήσεις, γνωστό ως Quds Force, δραστηριοποιήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου το 1982 και ο Χομεϊνί ενέκρινε τη δημιουργία ναυτικού και αεροπορίας το 1985. 

Ανάπτυξη και εδραίωση 

Αφού ο Χαμενεΐ έγινε ηγέτης του Ιράν μετά τον θάνατο του Χομεϊνί το 1989, το IRGC εδραιώθηκε όλο και περισσότερο. 

Η οργάνωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απούσα από τη δημόσια σφαίρα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (1989-97), αλλά ενθαρρύνθηκε να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του μεταπολεμικού Ιράν. 

Το σημείο καμπής ήρθε το 1997 με την εκλογή του προέδρου Μοχάμαντ Χατάμι (1997-2005), του οποίου η δημοφιλής μεταρρυθμιστική ατζέντα απειλούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του IRGC και των συντηρητικών κληρικών όπως ο Χαμενεΐ. Το IRGC άρχισε να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις και ο Χαμενεΐ ενέκρινε τη δημιουργία μιας πτέρυγας πληροφοριών προκειμένου να ενισχύσει το χέρι του IRGC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: