Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΝΑΤΟ: ΣΥΣΦΙΓΓΕΙ ΣΑ ΒΟΑΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 Φιλανδία και Σουηδία ενισχύουν τις στρατιωτικές υποδομές τους ενώ απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό Ρωσικών πλοίων.. Και το ερώτημα του θυμόσοφου λαού μας. Φταίει μετά ο φονιάς;

 


Η Νορβηγία θα ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ, της οποίας δεν είναι μέλος, και θα κλείσει με τη σειρά της όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά σκάφη, εκτός από τα αλιευτικά, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, η σκανδιναβική χώρα υποστήριξε, σχεδόν το σύνολο των κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι 27 απέναντι στη Ρωσία. Σήμερα το Όσλο ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων που αποφασίστηκε στις 7 Απρίλη από την ΕΕ. Σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης μια απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων διά ξηράς (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) από τη Ρωσία μέσω του Στόρσκογκ, του σημείου διέλευσης ανάμεσα στις δύο χώρες που μοιράζονται σύνορα στην Αρκτική.

Η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μάη και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ.

Το νορβηγικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής διέπεται από μια συνθήκη της δεκαετίας του 1920 που επιτρέπει σε όλες τις χώρες που την υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες στη βάση της ισότητας.

Η Σουηδία ενισχύει τις στρατιωτικές υποδομές στο νησί Γκότλαντ

Σουηδικά στρατεύματα στο ΓκότλαντΣουηδικά στρατεύματα στο Γκότλαντ
Πηγή: Associated Press

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να δαπανήσει ποσό που φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες προκειμένου να ενισχύσει τις στρατιωτικές υποδομές στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στη Βαλτική. Τα χρήματα θα διατεθούν για τη διεύρυνση των στρατώνων και για άλλες υποδομές.

«Ο σκοπός είναι να μπορούμε να δεχθούμε πολύ περισσότερους κληρωτούς και να καταστήσουμε αποτελεσματικές τις επιχειρήσεις και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουμε σε μεγαλύτερη δυνατότητα... στο Γκότλαντ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αγορών Μαξ Έλγκερ στους δημοσιογράφους.

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», «Ren», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια: