Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΠΆΝΩ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ

 

Μα δεν είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ή κάνω λάθος; Μήπως να το πάρουμε αλλιώς πριν βρούμε λέω εγώ; Γιατί η συγκεκριμένη ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία και πάντα με την δεξιά στο γκοβέρνο

 


Στον “πάγο” βάζει η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Είχε προηγηθεί το χτεσινό σκηνικό ακραίας έντασης πάνω από το ανατολικό Αιγαίο που δημιούργησαν οι Τούρκοι, με συνεχείς υπερπτήσεις, πάνω από κατοικημένα νησιά οπλισμένων F-16, ενώ προχώρησαν συνολικά σε 120 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε για το ζήτημα: 

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, συνιστούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, δεν θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε διπλωματικά και δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι πρόσφορες οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Σημειώνεται ότι στις 4.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ όπου αναμένεται να του θέσει το ζήτημα. 

Η συνάντηση γίνεται ενώ προετοιμάζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, εν μέσω του αμερικανικού αιτήματος για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας. 

Είναι χαρακτηριστικό της “στοχοποίησης” και μεγάλων κατοικημένων νησιών το γεγονός ότι υπερπτήσεις έγιναν πάνω από την Σάμο, την Κάλυμνο, την Ρόδο, ακόμα και την Κάρπαθο, για πρώτη φορά. 

Ως πρώτη απάντηση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ η Αθήνα ακύρωσε την πρόσκληση στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση “ΝΑΤΟ Tiger Meet” που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Ακολούθησε το “πάγωμα” των ΜΟΕ και ένα νέο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: