Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο ΑΣΑΝΖ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

 Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ * ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ; ΑΝΟΙΞΕ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΑΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑΣ ΛΑΩΝ, ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 


Το πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ έδωσε την Τετάρτη η βρετανική «δικαιοσύνη». Πλέον, εναπόκειται στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να υπογράψει τη σχετική εντολή, ώστε ο ιδρυτής των Wikileaks να πάρει τον δρόμο προς την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Εκεί όπου κατηγορείται για κατασκοπεία και απειλείται με φυλάκιση έως και 175 έτη.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει μεγαλοπρεπώς και πέρα από κάθε αμφιβολία την προκλητική υποκρισία της δήθεν δημοκρατικής Δύσης. Αυτής που κατηγορεί τους «άλλους» (όπως τώρα τη Ρωσία και την Κίνα) για φίμωση των ΜΜΕ, για διώξεις και φυλακίσεις δημοσιογράφων και για παραβίαση της αρχής της ελεύθερης ενημέρωσης. Όταν, την ίδια στιγμή, όχι απλώς κάνει ακριβώς τα ίδια, αλλά συχνά και ακόμη χειρότερα.


Ο Ασάνζ και τα Wikileaks, άλλωστε, φέροντας στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα επίσημα έγγραφα, άνοιξαν ένα «παράθυρο» από το οποίο αναδύθηκε η μπόχα των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους τις τελευταίες δεκαετίες. Στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο και σε όλους τους –φανερούς και μυστικούς– τόπους βασανισμού των αντιπάλων τους, τους οποίους βαφτίζουν αδιακρίτως «τρομοκράτες».

Με βάση το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα του ΟΗΕ, που διαρκώς επικαλούνται, πρόκειται για προφανή εγκλήματα πολέμου. Μόνο που γι’ αυτά δεν διώχθηκε ποτέ κανείς, ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ο Τζορτζ Μπους και ο Μπιλ Κλίντον, ο Τόνι Μπλερ και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, όπως και πολλοί ακόμη, μαζί και οι στρατηγοί και οι πράκτορές τους, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να βγάζουν λόγους και να κάνουν κηρύγματα υπέρ της δημοκρατίας κα των δικαιωμάτων των λαών.

Κατά τα άλλα, δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: