Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΙΓΑΙΟ

Εκκλήσεις της Δύσης  -- κατά τους εγχώριους μιντιοπιθήκους "έκπτωτης" Τουρκίας --  για δίκαιη μεταξύ όλων μοιρασιά του τύπου Win Win !!! Σα να λέμε πάνω χέρι κάτω χέρι τίνος είν' το ρετιρέ !!!

 


Η εφημερίδα «Τούρκιγιε», μιλώντας για «ειρήνη φυσικού αερίου στην Μεσόγειο», αναφέρει ότι «η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο όλων των διαδρομών» και παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» «Τουρκικό Κέντρο Ερευνας Στρατηγικών και Πολιτικής Ενέργειας» (TESPAM), Ογουζχάν Ακγενερ, σύμφωνα με τον οποίο «η Τουρκία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή εξίσωση υπέρ της σε σχέση με τη δική της εξωτερική πολιτική και να τραβήξει περισσότερο τη Δύση προς τον εαυτό της»

Ο ίδιος αναφερόταν στην επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ που «μπορεί να ανοίξει άλλες πόρτες». Αθροίζοντας τις ανακαλύψεις αερίου σε ισραηλινή, κυπριακή και λιβανέζικη ΑΟΖ κατέληγε ότι «η Τουρκία μπορεί να μετεξελιχθεί στο κλειδί για τις νέες ανακαλύψεις» αλλά και ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες "win-win" (όλοι κερδίζουν) σε αυτήν την εξίσωση».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ισραηλινού ινστιτούτου για την περιφερειακή εξωτερική πολιτική «Μιτβίμ» (Mitvim), Ν. Γκόρεν, δήλωσε ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ και να συμμετάσχουν σε μια περιφερειακή διάσκεψη, υιοθετώντας μια θετική ατζέντα, στην οποία θα καθορίσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους. Ανέφερε ότι θα ήταν «ωφέλιμο» Τουρκία και Ισραήλ «να εξετάσουν τρόπους για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στη Μεσόγειο, που θα επικεντρώνεται σε θέματα Ενέργειας και κλίματος».

Υπογράμμισε δε ότι για να αποτελέσουν «οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο μέρος της λύσης για την απεξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες σε φυσικό αέριο (...) θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στην περιοχή και να μειωθούν οι εντάσεις και οι διαφωνίες». Είπε ότι σύντομα αναμένεται επίσκεψη των Τούρκων υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Ισραήλ και ότι η ενεργειακή συνεργασία πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη στο μέλλον, όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: