Όπως εγκατέλειψε κυνικά και τους Νοτιοβιετναμέζους όταν ηττήθηκε στρατιωτικά. Τους Ιρακινούς και τους Λίβυους στον εμφύλιο σπαραγμό... Τους Αφγανούς. Τους μόνους που περιέθαλψε "στοργικά" ήταν οι εγχώριοι φασιστικοί γύπες προκαλώντας μια αδελφοκτόνα αιματοχυσία.. Ίδια γεύση.. Όσοι αδιαφορούν ως προς την ιστορία είναι υποχρεωμένοι να τη ζήσουν ξανά..
Η ρωσο-ουκρανική σύρραξη μοιάζει σε μεγάλο βαθμό να έχει κριθεί και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη στάση των δυτικών συμμάχων του προετοιμάζοντας μια πιθανή «ηρωική έξοδο».
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν.
Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο. Λίγο νωρίτερα είχε αποφασίσει γενική επιστράτευση βλέποντας τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να εξουδετερώνουν μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή της εισβολής την ουκρανική αεροπορία και μεγάλο μέρος των συστημάτων αεράμυνας.
Ο ρωσικός στρατός προελαύνει προς τα προάστια πόλεων-κλειδιά της ανατολικής και κεντρικής Ουκρανίας, από την Οδησσό και τη Μαριούπολη ώς το Χάρκοβο, το Κραματόρσκ αλλά και το ίδιο το Κίεβο.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ενημέρωσε ότι 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 316 τραυματίστηκαν με τους αναλυτές να μιλούν για μια καλά σχεδιασμένη ρωσική επιχείρηση που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από Βορρά, Νότο αλλά και τις ανατολικές περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Υπάρχει ακόμα χώρος για διπλωματία; Στο διπλωματικό επίπεδο η Μόσχα βλέποντας να κυριαρχεί στο πεδίο των μαχών εμφανίζεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο.
Σε μια κίνηση που προδίδει περαιτέρω πίεση προς την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης καθεστώτος ουδετερότητας και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.
Αυτοί είναι όροι που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επέτρεπαν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και θα εξαλείψουν αυτό που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της. Έτοιμος για διάλογο δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μήνυμα της Μόσχας έφτασε στο Κίεβο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει: «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία. Δεν φοβόμαστε για κάτι...» ανοίγοντας παράθυρο στις ρωσικές αξιώσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας και για το ουδέτερο καθεστώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου