Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 Οι αδύναμες λόγω της απειλής σφραγίσματος του παροχής φυσικού αερίου κυρώσεις της Ευρώπης έχουν ενισχύσει το αντιεκοκικό μέτωπο στην Τουρκία δραματικά.. Κάποιος θα διερωτάτο εύλογα και οι Έλληνες τι να πουν που κατέστησαν αποικία τους για 99 χρόνια. Εξ όσων αποδείχθηκε όμως στόμα και οργή έχουν μιλιά όμως όχι σαν τα τρομοκρατημένα οικόσιτα..

 


 

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία είχε, φυσικά, πολλές αρνητικές συνέπειες στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, έχει πολύ καλές σχέσεις και με τη Μόσχα και με το Κίεβο. Αλλά δεν είναι πανομοιότυπη η φύση αυτών των σχέσεων: 

Η Τουρκία αναγκάστηκε να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400 στο όνομα της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον. Και η Τουρκία πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία, αυτήν τη φορά στο όνομα της αντιπαράθεσης με τον Πούτιν. «Η ανατολική ίντριγκα» ή «το αδέξιο τέχνασμα» χρεοκόπησε, όταν ο «μεγάλος σύμμαχος» άρχισε να καταλαμβάνει την πατρίδα του «μικρού συμμάχου». 

Η Άγκυρα καταγγέλλει τη ρωσική στρατιωτική κατοχή στην Ουκρανία, αλλά η τουρκική πρωτεύουσα ξεχνά ότι η ίδια κατηγορείται για την κατοχή της Κύπρου και της Βόρειας Συρίας. Διπλωματικό μέτωπο:

 Η Άγκυρα παρουσιάστηκε αρχικά ως καλός διαμεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αλλά αυτές οι δύο πρωτεύουσες δεν έλαβαν καν στα σοβαρά την τουρκική πρόταση. Οικονομικό μέτωπο: 

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κινδυνεύουν να χάσουν πολλά εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν είχε εφεύρει το «λογαριασμό σε τουρκική λίρα, μετατρέψιμο σε λογαριασμό δολαρίου», για να αποτρέψει την πτώχευση. Το Κράτος θα πλήρωνε στους θεματοφύλακες τη διαφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

 Στρατιωτικό μέτωπο: 

Τα τουρκικά drones που παρήγαγε ο γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τους Ρώσους κατακτητές. Επιπλέον, η Μεράλ Ακσενέρ, της εθνικιστικής δεξιάς αντιπολίτευσης, έκρινε ότι «η κατάληψη της Ουκρανίας από τη Μόσχα αποτελεί ταυτόχρονα απειλή που στοχεύει την Τουρκία». Η Διεθνής Σύμβαση του Μοντρέ (που υπεγράφη το 1936 και ρυθμίζει τη διέλευση των εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων μέσω των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου): 

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τα Δαρδανέλια και το Βόσπορο στα ρωσικά πολεμικά πλοία. Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα, αλλά το κείμενο της σύμβασης επιτρέπει στις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα ελεύθερη διέλευση, ακόμη και των πολεμικών πλοίων που επιστρέφουν στη ναυτική βάση προέλευσής τους. Επιπλέον, ορισμένες διατάξεις της Σύμβασης περιορίζουν το δικαίωμα διέλευσης σε «κατάσταση πολέμου». Σχέσεις με το δυτικό κόσμο: 

Οι αδύναμες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών κατά του Πούτιν έχουν ενισχύσει το εθνικιστικό, αντι-Ε.Έ. μέτωπο στην Τουρκία. Από τη φιλορωσική Αριστερά έως τους κλασικούς αντιδραστικούς, ορισμένες ομάδες και προσωπικότητες της Τουρκίας κατηγορούν τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό» και τη «CIA» για την κατάληψη της Ουκρανίας από το ρωσικό στρατό. 

 «Μία άνευ αρχών πολιτική και διπλωματία, βασισμένη στα προσωπικά συμφέροντα ενός και μόνο ανδρός, που πιστεύει ότι είναι ο νέος κατακτητής και που αλλάζει χρώμα και κατεύθυνση σύμφωνα με τους αντιπάλους ή τους συμμάχους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βοηθήσει την Τουρκία», πιστεύει ένας εξόριστος στη Γερμανία Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: