Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Σαν τα δηλητιώδη μανιτάρια φύτρωναν τα προηγούμενα  μνημονιακά χρόνια για να προσθέτουν με μηδενικά ρισκα σε μια εκ του ασφαλούς πελατεία προστιθέμενες αξίες και καπιταλιστικά κέρδη.. Ας προσέχατε που βάζετε την υπογραφή και μην προχωρήσω σε τι άλλο..



Σε ένα ενεργειακό «Φαρ Ουέστ» έχει μετατρέψει την εξαιρετικά απλή, για τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής, υπόθεση της παροχής φτηνού και με σεβασμό προς το περιβάλλον παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος η πολυθρύλητη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και το καπιταλιστικό κέρδος. Όπως βέβαια λέγεται, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»:

 Η είσοδος ιδιωτών παρόχων σημαδεύτηκε ευθύς εξαρχής από το μεγα-σκάνδαλο των εταιρειών Energa και Hellas Power.

 Ήταν η περίοδος που οι διάφοροι «εναλλακτικοί πάροχοι» φύτρωναν «σαν μανιτάρια», δελεάζοντας με διάφορα τρικ τους υποψήφιους πελάτες τους, στους οποίους ήδη από τα μέσα του 2021 άρχισαν να μετακυλίουν τις πρώτες αυξήσεις.

Έναν χρόνο αργότερα, το ασταμάτητο «ράλι» στις τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς ιδιώτες παρόχους στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Έχουν μάλιστα κηρύξει «στάση πληρωμών» προς τους ΟΤΑ, στους οποίους φέρονται να χρωστούν πάνω από 70 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 500 εκατ. χρωστούν στον ΑΔΜΗΕ! 

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ, «αλυσοδεμένη» με τα «πράσινα» ομόλογα, είναι αναγκασμένη να συνεχίσει τη στροφή στο πανάκριβο και καθόλου «πράσινο» φυσικό αέριο, παγιώνοντας τις εξωφρενικά υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. «Κατόρθωμα» για το οποίο επιβραβεύει τα «golden boys» της με πλουσιοπάροχα «bonus».

Δεν υπάρχουν σχόλια: