Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

KENTRIKH ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

 


Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την πρωτιά της περιοχής σε θανάτους λόγω κορονοϊού, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ζητώντας εδώ και τώρα να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, από τους 21.325 ασθενείς με Covid που έχασαν τη ζωή τους έως τις 16 Γενάρη στα δημόσια νοσοκομεία, σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας κατέληξαν 8.602 ασθενείς (ποσοστό 40%), με το αρνητικό ρεκόρ να κατέχει το ΑΧΕΠΑ (νοσοκομείο αναφοράς), όπου καταγράφηκαν 1.023 θάνατοι. Ακολουθούν το «Παπανικολάου» με 909, το «Παπαγεωργίου» με 799, το Ιπποκράτειο με 741 και ο «Αγιος Δημήτριος» με 154. 

Σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά είναι η θνητότητα και στα άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας. Ακόμα και σήμερα, δύο και παραπάνω χρόνια μέσα στην πανδημία, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Το προσωπικό βρίσκεται μονίμως "στην πρέσα", είναι εξουθενωμένο, με πολλούς εργαζόμενους να βρίσκονται σε burnout είτε να νοσούν. Οι κλίνες ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι πλήρεις, με δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ ή στις πρόχειρες ΜΕΘ επιβαρύνοντας την πορεία τους.

 Οι απλές κλίνες Covid σε κάθε νοσοκομείο, μετά από κάθε εφημερία, γεμίζουν ασφυκτικά και γίνεται αγώνας δρόμου μέχρι την επόμενη. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά, είτε εξολοκλήρου είτε με τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων και των ιατρείων, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει κυριολεκτικά πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: