Ουδείς λόγος ανησυχίας.. Οι μαλάκες λαοί είναι πάντα πρόθυμοι να πληρώσουν τα σπασμένα..
Σε νέα δημοπρασία κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών αντλώντας από τις διεθνείς χρηματαγορές ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο επίπεδο του 1,8% (από περίπου 0,9% στην προηγούμενη έκδοση), γεγονός που οφείλεται στη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, στη συνεχιζόμενη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην ΕΕ όσο και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και βέβαια στο γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας που έχει κάνει την εμφάνισή του στις «αγορές».
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διάρκεια του 2022 θα προχωρήσει τουλάχιστον σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ, ενώ ήδη στις αγορές ομολόγων συνεχίζεται η ανοδική τάση των αποδόσεων και βέβαια με αντίστοιχη κατρακύλα των τιμών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι «το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία». Πρόσθεσε πως «χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαμορφώνονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση», έναντι των αρνητικών αποδόσεων το προηγούμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια στις πλάτες του λαού. Μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να προεξοφλήσει αργότερα φέτος το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ καθώς και σημαντικό τμήμα από τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010, από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα σχετικά ακριβότερα δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη και το γιγαντιαίο πρόγραμμα για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα ποσά αυτά επίσης θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και βέβαια στις πλάτες των λαών, σε συνδυασμό με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στα εθνικά «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου