Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

 

Ραγκίπ ΝτουράΝ

 

 

Το επίσημο αντιπολιτευτικό μέτωπο στην Τουρκία αποτελείται κυρίως από τέσσερα πολιτικά κόμματα: το ιδρυθέν από τον Ατατούρκ, συνεπώς, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) (των 135 εκ των 582 εδρών), το προερχόμενο από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) (των 48 εδρών) «Καλό Κόμμα» (IYI), με 36 έδρες και επικεφαλής τη Μεράλ Ακσενέρ, το «Κόμμα του Μέλλοντος» (Gelecek), που δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό Νταβούτογλου, προερχόμενο από το κυβερνών Κόμμα (χωρίς καμία έδρα), και το ιδρυθέν από τον πρώην Υπουργό Οικονομίας του Ερντογάν «Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου» (DEVA) (με μία έδρα).


 

 

Το (κουρδικό αριστερό, των 56 εδρών) «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών» (HDP) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρίτο μέτωπο με τα μικρότερα αριστερά κόμματα, για να πολεμά ενάντια και στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Αυτήν την εβδομάδα, το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αυτού Μεγαλειότητας δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με το κόμμα του Ερντογάν υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας της Σεμρά Γκιουζέλ, βουλευτή της πόλης Ντιγιαρμπακίρ με το κόμμα «HDP» από το 2018, δεν εξέπληξε τους ανεξάρτητους πολιτικούς παρατηρητές. 

Η 38χρονη γιατρός Γκιουζέλ, πριν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, συναντιόταν κρυφά το 2016 με τον αρραβωνιαστικό της σε μια αγροτική περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας, τον Βολκάν Μπόρα, αντάρτη του κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), στον ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κεντρικής εξουσίας από το 1984. Ο Μπόρα πέθανε το 2017 κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τον τουρκικό στρατό. 

Οι φωτογραφίες της συνάντησης του ζευγαριού βρέθηκαν (τυχαία!) στο κινητό τηλέφωνο ενός μέλους του PKK. Η Εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα εναντίον της Γκιουζέλ. Κατηγορείται ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι βοηθά μία τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο έστειλε το φάκελό της στη Βουλή, η οποία σύντομα θα ψηφίσει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας πριν δικαστεί ενώπιον του αρμόδιου Ποινικού Δικαστηρίου. 

Η Γιουζέλ διευκρίνισε ότι ο Βολκάν Μπόρα ήταν ο αρραβωνιαστικός της και δεν αρνείται τις συναντήσεις. Από την πλευρά του, το «HDP» δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της Γκιουζέλ και του Μπόρα δεν είναι πολιτικής φύσης, αλλά ότι πρόκειται για σχέση αγάπης. Το Κόμμα καταγγέλλει την εκστρατεία λιντσαρίσματος κατά της βουλευτού και του «HDP».

 Όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Βουλή δήλωσαν δημοσίως ότι θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας. Αυτή η τοποθέτηση δεν είναι καινούργια, υπενθυμίζεται. Διότι, όταν πρόκειται για το κουρδικό πρόβλημα, το αρμενικό ζήτημα, ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής (στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο, τη Λιβύη ή την Ανατολική Μεσόγειο), η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, εξαιρουμένου του «HDP», πάντα συντάσσεται με τον Ερντογάν. «Εθνική αποστολή», λένε. «Το Κράτος πάνω από όλα», πιστεύουν. 

 Η ημι-ισλαμική ρητορική όλων των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα άλλο ατού του Ερντογάν. Επομένως, δεν υπάρχει ισχυρή και αποφασιστική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης ως προς τα θέματα της κοσμικότητας, του πολιτικού Ισλάμ ή ακόμη και του ισλαμισμού. 

«Όλοι πιστεύουν ότι η πλειονότητα του τουρκικού πληθυσμού σέβεται τα θρησκευτικά δόγματα και, για να μη χαθούν ψήφοι, εθελοτυφλούν στις ισλαμιστικές επιθέσεις του Ερντογάν. Αλλά, όταν οι άνθρωποι έχουν άδειες τσέπες, ξέρουν ότι ο Αλλάχ δεν θα τις γεμίσει!», εκτιμά ένας εξόριστος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών. Αυτή η αντιπολίτευση έχει μια ακόμη πολιτική αδυναμία: 

Πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να διεξάγει Προεδρικές και γενικές εκλογές την άνοιξη του 2023 και υπό ελεύθερες, δίκαιες και νόμιμες συνθήκες. Ωστόσο, αρκετοί παρατηρητές και ιστορικοί επισημαίνουν ότι ένας δικτάτορας δεν αφήνει ποτέ την εξουσία με δημοκρατικό τρόπο και δεν οργανώνει εκλογές που θα χάσει. Στους διαδρόμους της Άγκυρας, είναι πολύ της μόδας το ακόλουθο αστείο: «Εάν κάποια μέρα ο Ερντογάν ανακοινώσει ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές, η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι "Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών!"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: