Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΣΟΦΗ ΤΡΕΛΑ Ή ΑΝΟΗΤΗ ΛΟΓΙΚΗ;

 Προσέξτε τρικυμία εν κρανίω στα Βαλκάνια: Η Σερβία αγοράζει τον τελευταίο καιρό όπλα από την Ρωσία, αλλά και από την Κίνα, την Τουρκία και την Γαλλία, στήνει αυτόνομο σερβικό στρατό στη Βοσνία, δηλώνει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στη περιοχή, αλλά ταυτοχρόνως ξεκαθαρίζει πως με την Ελλάδα είναι στην ίδια πλευρά της ιστορίας (!), στέλνει υποστηριζόμενα από τους Ρώσους στρατεύματα με το Κόσσοβο, με την υποτελή στο ΝΑΤΟ χώρα μας εν τέλει να ασκείται σε πολεμικές ασκήσεις με  την Σαουδική Αραβία!! Πραγματικά δεν ξέρω αν πρόκειται για σοφή τρέλα ή ανόητη λογική..

 


Πριν λίγες ημέρες ο Βούτσιτς επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Ερντογάν, με πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, και μεγάλη ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών στο Βελιγράδι, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. 

Τρία στοιχεία να κρατήσουμε: 

1. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε την Τουρκία υπερδύναμη της περιοχής και, χώρα με μεγάλη επιρροή στις Μουσουλμανικές Κοινότητες των Βαλκανίων και, όχι μόνο. Φυσικά, ο Σέρβος πρόεδρος, δεν άφησε, χωρίς φιλοφρονήσεις και την χώρα μας. Πριν λίγες ημέρες έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών, να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, και να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι: Σερβία και Ελλάδα ήταν πάντα στην ίδια πλευρά της ιστορίας». 

2. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην επιτροπή της βουλής, που συζητούσε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε με έμφαση, εκτός από τα θέματα που μας αφορούν άμεσα σε Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι: «στο πεδίο επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις για τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά θέματα και την λύση των δύο κρατών στην Κύπρο», μίλησε και για την προστασία πού προσφέρει η Τουρκία στις Μουσουλμανικές Κοινότητες των Βαλκανίων, αλλά και αυτών στην Μαύρη Θάλασσα και την Κίνα. 

3. Την αποστολή στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα με το Κόσοβο, με την υποστήριξη Ρώσων στρατιωτικών και την απόφαση του αρχηγού του Σερβικού τμήματος της Βοσνίας, να αποχωρήσει ο Ομοσπονδιακός Βοσνιακός στρατός και να συγκροτηθεί αυτόνομος σερβικός στρατός. Στην Βόρεια Μακεδονία, η μεγάλη ήττα των υποψηφίων του κυβερνητικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές, οδήγησε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του κόμματος, τον Ζόραν Ζάεφ. 

Η πολιτική κρίση, δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες, για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, αλλά και για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα δείχνουν πως, είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το δεξιό και εθνικιστικό κόμμα VMRO είτε θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, όπου με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, το VMRO, θα βγει ενισχυμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: