Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ

«Μετά βαΐων και κλάδων» υποδέχτηκε ο αστικός Τύπος την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που εστιάζει στην εκπόνηση «βιομηχανικών διδακτορικών» (μετά το αντίστοιχο πρόγραμμα που «τρέχει» στο Πανεπιστήμιο Πατρών) και άλλες δράσεις «διασύνδεσης» του Ιδρύματος με επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ. 

 


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα παραγγέλνουν και θα επωφελούνται από τα αποτελέσματα της έρευνας που θέλουν, θα εντάσσουν άμεσα τα αποτελέσματά της στην παραγωγή με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, με αμελητέο μάλιστα κόστος για τις ίδιες, ενώ τους παραδίδεται και μια στρατιά νέων επιστημόνων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητάς τους. 

Τα πανηγύρια επομένως για τέτοιου είδους συνεργασίες σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τους φοιτητές, στους οποίους καλλιεργούν προσδοκίες για σίγουρη σταδιοδρομία μετά τις σπουδές, λόγω της πιο άμεσης σχέσης του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις του ΣΕΒ. 

Ενα μικρό μόνο μέρος από αυτούς ενδεχομένως να απορροφηθεί ευκολότερα στην παραγωγή, με τους γνωστούς όρους που επικρατούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει να παραδέρνει στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας ή να αναζητάει την τύχη της στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, πολύτιμη γνώση που θα μπορούσε να υπηρετεί τη λαϊκή ευημερία, θα κατευθύνεται εκεί όπου στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επιχειρήσεις και θα εξαργυρώνεται ως κέρδος γι' αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: