Δικαστές και εισαγγελείς: «Είναι προτιμότερο να ακουστεί και κάτι ψευδές παρά να φιμωθούν εκατό αλήθειες».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε κείμενο-καταπέλτη ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων».
Η Ένωση αναδεικνύει αυτό που έχουν επανειλημμένα επισημάνει μαχόμενοι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, σχήματα εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, καθώς και μη ελεγχόμενα από το κράτος Μέσα και εφημερίδες, όπως το Πριν: Οι γενικές διατυπώσεις που εισάγονται στο ήδη απαράδεκτο νομικό καθεστώς ανοίγουν πλέον διάπλατα τον δρόμο για φίμωση δημοσιογράφων και ΜΜΕ που δεν ταυτίζονται με την κυρίαρχη «γραμμή» του συστήματος αστικής εξουσίας και με το εκάστοτε κυβερνητικό «αφήγημα». Ένα καθεστώς, δηλαδή, αντίστοιχο με τον «τρομονόμο στην Τέχνη» που επιχειρήθηκε να επιβληθεί τον περασμένο χειμώνα.
Σταχυολογούμε σημεία από την ανακοίνωση: «Το Σχέδιο Νόμου μετατρέπει και πάλι το αδίκημα σε έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης και πλέον δεν θα είναι αναγκαίο να επέλθει όντως το αποτέλεσμα του φόβου ή της ανησυχίας, αλλά θα αρκεί η δυνατότητα των ειδήσεων να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο. […] Επιπλέον εισάγει στην αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος την ικανότητα της ψευδούς είδησης να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρύτερη ”δημόσια τάξη“. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του κοινού είναι ένα μέγεθος μη μετρήσιμο. […] Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να εκπέσει σε λογοκρισία».
Ένας ακόμη νόμος που πρέπει να μείνει στα χαρτιά και να ανατραπεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου