Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΤΙ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

 Παραμύθι πολυτελείας ο πρώτος καραμέλες λιωμένες από παλιά στα δόντια του λαού ο δεύτερος με την ακρίβεια να σαρώνει τα πάντα..

 


Το γνωστό παραμύθι περί «δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων» ξαναζεσταίνουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν, με την παρουσίαση σχεδίων περί «φόρου των δισεκατομμυριούχων» (για 700 περίπου βαθύπλουτους) και «ελάχιστου εταιρικού φόρου», με συντελεστή μόλις 15% για τους 200 πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους... 

Πέρα από την πείρα αντίστοιχων εξαγγελιών στο παρελθόν (χαρακτηριστικά, μόλις πριν λίγους μήνες ο Μπάιντεν μιλούσε υποτίθεται για γενική άνοδο του εταιρικού φόρου στο 28%), πέρα κι από το γεγονός ότι τα εν λόγω σχέδια αποτελούν αντικείμενο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών παζαριών - ήδη ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Τζ. Σόρος εμφανίστηκε «υποστηρικτικός», σε αντίθεση με τον Ιλ. Μασκ - το σίγουρο είναι ότι όπου κι αν κάτσει η μπίλια, τίποτα απ' αυτά δεν έχει να κάνει με την «ελάφρυνση του λαού».

Στα καθ' ημάς τώρα βγήκε στο μεϊντάνι  ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και με το θράσος χιλίων πιθήκων ζητά: «Άμεση μείωση του ΦΠΑ, καμία αύξηση στον ειδικό φόρο καυσίμων που είναι αναλογικός και επιδότηση ρεύματος και για τις επιχειρήσεις», Και πότε;

Όταν μόνο την τελευταία εβδομάδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα την τσιπούρα κατά 81%, τα αχλάδια κατά 21%, το ρύζι γλασέ κατά 9,7%, και τη βόεια ελιά κατά 9,5%.

Αυτό που παζαρεύουν στην πραγματικότητα, είναι ποιο φορολογικό «μείγμα» μπορεί να διασφαλίσει τη συνολικότερη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, στον ανταγωνισμό της με την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και το πώς με ορισμένα επιδόματα και άλλα ψίχουλα θα διασφαλίζεται η ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων σε αυτόν τον στόχο του κεφαλαίου, ενώ θα εντείνεται η εκμετάλλευση. 

Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια διατηρούν άθικτο το τεράστιο οπλοστάσιο «νόμιμης» αποφυγής της φορολογίας, ενώ και από την όποια «φορολογική συμβολή» τους - σταγόνα στον ωκεανό της ασύλληπτης κερδοφορίας τους - το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος θα επιστρέφει ξανά στα ίδια, όπως π.χ. με τα νέα τεράστια πακέτα για τις υποδομές που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, με απευθείας ενισχύσεις σε ομίλους, αλλά και με μεγάλες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές και τομείς που διευκολύνουν την κερδοφορία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: