Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΛΣΤΑΤ: ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 Τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά επιβεβαιώνουν και στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία προχώρησε σε οριακές αλλαγές των προηγούμενων εκτιμήσεών της σχετικά με το «εισόδημα και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών» έτους 2020, που αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 2019.

 


Χαρακτηριστικό είναι ότι το «κατώφλι» της επίσημης φτώχειας διαμορφώνεται μόλις στα 5.269 ευρώ ετησίως (439 ευρώ το μήνα) για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και στα 11.064 ευρώ (921 ευρώ το μήνα) για 4μελή νοικοκυριά με 2 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη φτώχεια ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσημη μεθοδολογία αποκρύπτει μέρος από τη διαδικασία χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών, ιδιαίτερα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με τις διαδοχικές παρεμβάσεις όπως οι περικοπές στις συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα κ.ά., που αποδεκάτισαν τα λαϊκά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

-- Ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» ανέρχεται στο 28,9% του συνολικού πληθυσμού ή σε περίπου 3,1 εκατ. άτομα. Σε σχέση με την έρευνα του έτους 2019 καταγράφεται οριακή μείωση 1,1%.

-- Σε κίνδυνο φτώχειας ήταν το 17,7% του πληθυσμού. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 701.405 και τα μέλη τους σε 1.856.081

-- Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών της χώρας αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στέρησης βασικών αγαθών, ακόμα και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Η παιδική φτώχεια (ηλικίες μέχρι 17 ετών) ανέρχεται σε 20,9%, ενώ για τις ομάδες ηλικιών 18 - 64 ετών και 65 ετών και άνω ανέρχεται σε 18,4% και 13% αντίστοιχα.

Επιπλέον, το 50,1% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, το 71,6% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Παράλληλα, το 28,4% των νοικοκυριών έχει την υποχρέωση εξόφλησης ενός τουλάχιστον δανείου (εξαιρώντας τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας), ενώ το ποσοστό αυτό στα φτωχά νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 16,1%.

Εφτασαν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ

Σε 2,6 δισ. ευρώ φτάνει ο φετινός λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ, από τα οποία 2,1 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από 7,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα και μόλις 494,2 εκατ. από 68.542 κάθε είδους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, 1.272.745 φυσικά πρόσωπα θα έχουν έκπτωση 50% του φόρου. Ο αριθμός των φορολογούμενων είναι κατά περίπου 20% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα και της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία.

Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να εξοφληθεί μέχρι και σε 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ η πρώτη δόση πήρε παράταση μέχρι το τέλος Οκτώβρη, προκειμένου να μη συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρου εισοδήματος μέσα στον Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέλη Οκτώβρη προβλέπεται να καταβληθεί διπλή δόση ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, τέλη Σεπτέμβρη καταβάλλεται και η 3η δόση για τυχόν πρόσθετους φόρους.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη πως οι μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας θα μείνουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ωστόσο στην πράξη επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό: Οτι τα τραπεζικά δάνεια, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κατευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις εφόσον αυτές διά της συγχώνευσης ...μεγαλώνουν στο μέγεθος που ορίζει η ΕΕ τη μικρομεσαία επιχείρηση, δηλαδή με 250 εργαζόμενους και τζίρο πολλών εκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: