Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

 Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούνε για σχοινί !! Αν ο Πούτιν προσάρτησε τη Κριμαία με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να ψηφίζει ναι στην ενσωμάτωση εσύ επιτίθεσαι στην ανεξαρτησία της Κύπρου κόντρα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος και οι διπλωματικές αρχές της Τουρκίας δεν αναγνωρίζουν ότι η Κριμαία αποτελεί ρωσικό έδαφος, μόνο ευοίωνα δεν είναι τα σημάδια για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας. Πού αποσκοπεί ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Λίγο πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 29 Σεπτεμβρίου, οι δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας, έρχονται να ταράξουν τα νερά των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. 

Τoν χορό των εμπρηστικών δηλώσεων άνοιξε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς που χαρακτήρισε «άκυρες» τις ρωσικές εκλογές στην Κριμαία τονίζοντας ότι η Τουρκία διατηρεί την υποστήριξή της «στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας». 

 Λάδι στη φωτιά έριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όταν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, ανέφερε τη σημασία της «διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας»,
συμπεριλαμβανομένης της «προσαρτημένης» Κριμαίας, «μιας προσάρτησης που δεν αναγνωρίζουμε». 

Τι ξεχνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

«Ο Ερντογάν κάνει λόγο για Κατεχόμενη Κριμαία, αλλά ξεχνά το γεγονός ότι κατέχει παράνομα τη μισή Κύπρο από το 1974» τονίζει στο Sputnik ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

 «Για αυτήν την παράνομη κατοχή δεν έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ το ψευδοκράτος που δημιούργησε δεν αναγνωρίζεται διεθνώς». Όπως εκτιμά οι δηλώσεις Ερντογάν αποτελούν μια προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να πείσει τους Αμερικανούς και τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Τουρκία «είναι εταίρος της Δύσης και δεν έχει ξεχάσει τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ». 

Διπλωματικές πηγές της Κύπρου με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ένα σενάριο υπόγειας προσέγγισης της Τουρκίας με την Ουκρανία με ζητήματα στο τραπέζι που αφορούν οπλικά συστήματα. Η προειδοποίηση της Κύπρου: Γιατί η Τουρκία δεν πρέπει να προκαλέσει τη Ρωσία για την Κριμαία; 

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εγείρει τέτοιο ζήτημα αναφορικά με την Κριμαία, πριν από λίγο καιρό ο Γκεόργκι Μουράντοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπρόσωπος της χερσονήσου στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είχε τονίσει ότι η άρνηση των τουρκικών αρχών να αναγνωρίσουν το ρωσικό καθεστώς της Κριμαίας οφείλεται στο γεγονός πως πιθανότατα προσδοκούν εδαφικά οφέλη. 

Το Κρεμλίνο πάντως απάντησε μέσω του προεδρικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφορικά με τη νομιμότητα των εκλογών στην Κριμαία. Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία ενώθηκε με τη Ρωσία κατόπιν δημοψηφίσματος με ένα συντριπτικό «ναι» υπέρ της ένωσης, το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: