Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΠΥΘΙΕΣ

 Τα ήξεις αφίξεις των σεισμολόγων κάνουν την αστρολογία πιο αξιόπιστη..

 


Έκτακτη σύσκεψη για να εξετασθεί εκ νέου η πιθανότητα ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Θήβας πραγματοποιήθηκε απόψε μεταξύ των μελών της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, όπως ανέφερε ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της επιτροπής Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου είπε ότι «στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα τον Ιούλιο, είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά». 

 Μετά τον σεισμό “έκπληξη” στην Κρήτη, οι σεισμολόγοι επανεξετάζουν την βεβαιότητα που παλιότερα εξέφραζαν (όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι) ότι αποκλείονται σεισμοί άνω των πέντε Ρίχτερ. Όμως τα 6,0 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι απέδειξαν ότι έπεσαν έξω, οπότε αναθεωρούν τις απόψεις τους και για την Θήβα, αλλά πιθανόν και για την Αθήνα ή πάντως για τις κοντινές στην Θήβα περιοχές. 

Η σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα παρατείνεται επίμονα μήνες τώρα. «Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμιά ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της αποψινής συνεδρίασης» δήλωσε πριν την σύσκεψη ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Η επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως στις 9.30 απόψε το βράδυ για να αποτιμήσει όλα τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς, όπως είπε, «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι». 

Διαφορετικές εκτιμήσεις Εντούτοις σε δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες έχει πει ότι «δεν είχαμε καμία πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στην περιοχή και ήταν έκπληξη», παρότι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι υπήρχαν ενστάσεις επ΄ αυτού και πολλοί πίστευαν ότι μπορεί να σημειωθεί μεγάλος σεισμός, όπως και έγινε. 

Ο κ. Λέκκας και σε αυτό επέμεινε να απαντά αρνητικά, λέγοντας ότι είναι αδύνατη η πρόγνωση. Αλλά και ο Άκης Τσελέντης εμφανιζόταν καθησυχαστικός αυτές τις μέρες, παρότι η αποψινή σύσκεψη διαψεύδει εκ των πραγμάτων την επίσημη τοποθέτηση των σεισμολόγων ότι «αποκλείεται μεγάλος σεισμός στη Θήβα». Χαρακτήρισε μάλιστα… εγκληματικό να λένε διάφοροι ότι θα γίνει σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. «Εγώ δεν βλέπω να γίνεται μεγάλος σεισμός», είπε. «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό». 

Ο κ. Παπαδόπουλος απεναντίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είχε πει ο κ. Τσελέντης, αλλά είπε ότι οι περιοχές προβληματίζουν και ναι μεν δεν αναφέρθηκε σε 6,5 Ρίχτερ, αλλά είπε «και τα πέντε Ρίχτερ προκαλούν ζημιές. Από τον Ιούλιο έχουν γίνει στη Θήβα 1.700 σεισμοί όπως και στο Αρκαλοχώρι». Μιλώντας ο ίδιος στο MEGA, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «η περίπτωση της Θήβας χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Γνωρίζουμε ότι το δυναμικό της Θήβας μπορεί να δώσει μέχρι και 6,5 Ρίχτερ. 

Όμως οι γνώσεις μας είναι λιγότερες από όσες θα θέλαμε. Μέχρι τώρα για παράδειγμα θεωρούσαμε ότι η Κρήτη απειλείται μόνον από υποθαλάσσιους σεισμούς. Αυτή η αντίληψη πρέπει να αλλάξει και να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα είναι ευάλωτη. Γνωρίζουμε ελλιπώς τα ρήγματα της χώρας μας. Ξέρουμε πολύ λίγα. Η όλη αντίληψη του σεισμικού κινδύνου στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: