Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 Η αλήθεια πίσω από τις κουΐντες.. Χρήμα με ουρά στους εξοπλισμούς για τη συλλογή του οποίου στύβεται ο λαός και εκτίθεται η χώρα σε μύριους κινδύνους.. Ουδέν εδιδάχθησαν απο  την ιστορία..

 


Ο Μητσοτάκης πήγε χτες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους, βρίσκοντας εκεί ευκαιρία να αναπαραγάγει όλους τους μύθους του τύπου ότι «έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της ΕΕ».

Στην πράξη η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την εν λόγω ρήτρα ως δήθεν «ασπίδα» απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, όταν η πραγματικότητα δείχνει πως τέτοιες «δεσμεύσεις» γίνονται «φτερό στον άνεμο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως άλλωστε αποδεικνύει «πανηγυρικά» και η περίπτωση της στάσης του ΝΑΤΟ στα Ελληνοτουρκικά, και βέβαια το ευρωτουρκικό παζάρι «εφ' όλης της ύλης».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν «υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες», «τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή», «μια επιλογή που (...) θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο», επιβεβαιώνοντας πως τα χρυσοπληρωμένα από τον λαό εξοπλιστικά προγράμματα έχουν στόχο όχι τις ανάγκες της άμυνας και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά την προσπάθεια της αστικής τάξης να πρωταγωνιστήσει στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, ανταγωνιστικά και προς την Τουρκία.

Παραπέρα, εμφάνισε τη συμφωνία ως «πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη», ζητούμενο για το κεφάλαιο που σημαίνει νέες πολεμικές περιπέτειες και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τους λαούς.

Εσπευσε άλλωστε να διαβεβαιώσει ότι «η συμφωνία αυτή δεν μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, όσο η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, τόσο ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός».

Αλλά και στο ΥΠΕΞ, ο Παπαϊωάννου, τονίζοντας επί λέξει ότι «η Ελλάδα επιμένει ΝΑΤΟικά, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους», «καρφώνοντας» την Τουρκία για το ποιος είναι ο πιο πιστός ΝΑΤΟικός στη γειτονιά, ανέπτυξε τα υποτιθέμενα οφέλη της στρατιωτικής ενδυνάμωσης του «ευρωπαϊκού πυλώνα» εντός ΝΑΤΟ.

...και «διακομματική» ομοφωνία στη στρατηγική της αστικής τάξης

Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την ΠτΔ για την πρόθεσή του να φέρει την ελληνογαλλική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, «εάν αυτό είναι εφικτό», όπως και ότι «προσβλέπει» σε «μία διακομματική στήριξη μίας συμφωνίας, η οποία (...) ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει, όπως σας είπα, πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», θέμα όπου ομονοούν, βέβαια, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στοιχισμένες στα «θέλω» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: