Πρωτοφανής εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων η επ άόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά: Τα μνημόνια και το ξεπούλημα της χώρας που ακριβώς παραπέμπει;
Από την Ουάσιγκτον η αποκάλυψη ότι ψευδόταν ανενδοίαστα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Δείτε αναλυτικά τι έλεγε τότε και τι σήμερα αναφέρει το State Department «Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ' αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι "λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο"», καταλήγει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι λένε σήμερα οι Αμερικανοί
Σήμερα το πρωί το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, που διαψεύδει όσα υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στις 06.01 σε τηλεγράφημα με τίτλο:
«Πρώτη Αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας:
Χαιρετίζουμε τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας» αναφέρεται συγκεκριμένα:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία. Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες.
Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό.
Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Τα παραπάνω έρχονται να διαψεύσουν πλήρως την θέση που ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίαζε ως ελληνική, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τι έλεγε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης
Στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη φετινή ΔΕΘ λίγες μόλις ημέρες πριν, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είχε «επιβεβαιώσει» τις «δημοσιογραφικές πληροφορίες» ότι «διεξάγεται σε πενταετή και όχι ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κάτι ήδη πρωτοφανές.
«Οι πληροφορίες είναι ακριβείς», ήταν η απάντηση Μητσοτάκη, «συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου