ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΒΕΛ
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών και συνεργατών των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση της 20χρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την επιχειρούμενη αναδιάταξη των δυνάμεών τους σε άλλα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Μέχρι αργά χτες το βράδυ, πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς και πάνω από 140 τραυματίες (πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση) από δύο βομβιστικές επιθέσεις σε πύλη του αεροδρομίου (Abbey Gate) και σε κοντινό ξενοδοχείο, την ώρα που όλη η περιοχή ήταν γεμάτη με κόσμο που επιχειρούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο και να βρει τρόπο για να φύγει από τη χώρα. Διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ μέχρι αργά το βράδυ έρχονταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νέες εκρήξεις, σε αεροδρόμιο και άλλα σημεία της Καμπούλ.
Οπως επιβεβαίωσε ο στρατηγός Κένεθ Φ. ΜακΚένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων (CENTCOM), στους νεκρούς στο αεροδρόμιο περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ άλλοι 15 είναι τραυματίες.
Ο δε Κ. ΜακΚένζι είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «τώρα εστιάζουμε σε άλλες μεγάλες απειλές που παραμένουν ενάντια στο αεροδρόμιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι παρά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα συνεχιστούν.
Πρόσθεσε ότι «μοιραζόμαστε πληροφορίες μας με τους Ταλιμπάν ώστε να μπορούν να ερευνούν κάποια πράγματα για μας και θεωρούμε ότι ορισμένες επιθέσεις ματαιώθηκαν από αυτούς (...) Δεν λαμβάνουν όλο το εύρος των πληροφοριών μας, αλλά τους δίνουμε αρκετές για να έχουν χρόνο ώστε να δράσουν έγκαιρα και περιθώριο ώστε να προσπαθούν να τις αποτρέπουν».
Από τη μεριά των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ (που πολλοί εμφανίζουν ως εκπρόσωπο Τύπου των νέων αφγανικών αρχών) δήλωσε ότι «καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες», προσθέτοντας ότι «η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια». Οι Ταλιμπάν δήλωσαν επίσης ότι στα θύματα περιλαμβάνονται και μέλη τους. Ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι (άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν), μιλώντας στο τουρκικό «Haberturk», ανέφερε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια που πρέπει να καταδικαστεί από όλο τον κόσμο» και είπε ότι «εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις».
Οι πληροφορίες για επικείμενη «τρομοκρατική απειλή» στο Αφγανιστάν και ειδικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «φούντωναν» όλες τις προηγούμενες μέρες, με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει συγκεκριμένη τέτοια αναφορά στο διάγγελμά του μετά τη σύνοδο του G7 την Τρίτη, επικαλούμενος μάλιστα αυτήν την απειλή για να επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων έως τις 31 Αυγούστου.
Οι σχετικές πληροφορίες και προειδοποιήσεις «φούντωσαν» ακόμα παραπέρα από νωρίς χτες το πρωί, με δυτικές πρεσβείες να καλούν σε άμεση απομάκρυνση από το αεροδρόμιο, λόγω αξιόπιστων πληροφοριών για τρομοκρατική επίθεση.
Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις, ο Ζ. Μουτζάχιντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ήταν αυτοί που προειδοποίησαν τους Δυτικούς για τη σχεδιαζόμενη επίθεση, η οποία, ανέφερε, στοχεύει να πλήξει τη φήμη των Ταλιμπάν. Εμείς «τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε διδαχθεί πολλά και έχουμε αλλάξει (...) Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτό που η αντίπαλη προπαγάνδα μας εμφανίζει», πρόσθεσε.
Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, η Γερμανία υποστήριξε ότι αυτές «αποδεικνύουν πως μια παράταση της επιχείρησης εκκένωσης δεν είναι πιθανή». Πάντως, αν και έκανε λόγο για «ολοκλήρωση της επιχείρησης» από τη μεριά της (όπως έκαναν και Γαλλία, Νορβηγία, Καναδάς κ.τ.λ.), η Γερμανία διευκρίνισε πως βρισκόταν σε συντονισμό και με τους Ταλιμπάν, για «συνέχιση της ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών».
Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο».
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν είπε ότι «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τους Αφγανούς Ταλιμπάν για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου