Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ

 «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πάρει ούτε ένα μέτρο που να θίγει, που να δυσκολεύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό εφαρμόζει την επικίνδυνη πολιτική της ατομικής ευθύνης, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

 


 Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Υγείας. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο στάσης εργασίας που προκήρυξαν η ΠΟΕΔΗΝ και Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αντιδρούν στη μετατροπή του εμβολιασμού από την κυβέρνηση σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις, σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων.

Εξάλλου, μια μέρα πριν από την κινητοποίηση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των αδειών των υγειονομικών από 1η Σεπτέμβρη, ομολογώντας με τον τρόπο αυτόν τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά με τα οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις ασθενών να αυξάνονται καθημερινά.

Απάντηση στις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Δίνοντας απάντηση στις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ο Μανώλης Βαρβαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ένα από τα σωματεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι οι χιλιάδες υγειονομικοί και τα σωματεία τους λένε «ναι» στον μαζικό - καθολικό εμβολιασμό και παράλληλα καταγγέλλουν τη μετατροπή του σε όχημα για αναστολές και επίθεση στους εργαζόμενους.

Εξω από το υπουργείο Υγείας
Εξω από το υπουργείο Υγείας
Καταγγέλλοντας τα πρόσφατα μέτρα, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε προληπτικά διαγνωστικά τεστ στις δημόσιες δομές, κάνοντας λόγο για αντιεπιστημονική και επικίνδυνη απόφαση που δυσκολεύει την επιδημιολογική επιτήρηση.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πάρει ούτε ένα μέτρο που να θίγει, που να δυσκολεύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό εφαρμόζει την επικίνδυνη πολιτική της ατομικής ευθύνης, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», τόνισε, την ίδια στιγμή που ετοιμάζει νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων.

«Απέναντί μας έχουμε μια πολιτική που αφενός αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία από την επιδημία και αφετέρου αξιοποιεί την επιδημία για να αυξήσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε σε συνδικαλιστικές δυνάμεις σε σωματεία που από τη μια υιοθετούν σκοταδιστικές απόψεις για το εμβόλιο και από την άλλη βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα, και κάλεσε σε κοινό αγώνα των υγειονομικών και όλου του λαού.

Εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών, που όπως υπενθύμισε είναι εμβολιασμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εδώ και μήνες, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. «Δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε στο υπουργείο και στην κυβέρνηση να πετάξει στην ανεργία συναδέλφους μας», τόνισε. Κατήγγειλε επίσης την απόφαση του υπουργείου για αναστολή της άδειας από 1η Σεπτέμβρη σε υγειονομικούς «με 100 και 150 χρωστούμενα ρεπό», που δουλεύουν με διπλοβάρδιες και δεν έχουν πάρει ανάσα σχεδόν δύο χρόνια τώρα.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ενώ την αλληλεγγύη του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό μετέφερε ο πρόεδρός του, Σπύρος Ρεβύθης. Μετά τη συγκέντρωση, η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, ανακόπηκε όμως από αστυνομικό φραγμό στο ύψος της Βουλής.
Στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας πρόβαλαν τα αιτήματά τους για προσλήψεις και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον εμβολιασμό για νέες αντεργατικές ανατροπές και το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για τους ιδιώτες στα νοσοκομεία.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τα σωματεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Κιλκίς, της Γουμένισσας, της Κατερίνης, του Πολυγύρου κ.ά., όπως και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι πετάει το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη και δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψουν να μπει κανένας εργαζόμενος σε αναστολή, να χάσει τη δουλειά του. Οτι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καραχρήστος, γγ της ΕΝΙΘ, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, από επιστημονικό επίτευγμα ενάντια στον κορονοϊό, η κυβέρνηση το μετατρέπει σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και απώλειας της εργασίας».
Στη Λάρισα

Δύο μαζικές συγκεντρώσεις, στα προαύλια του Γενικού και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, συγκρότησαν οι υγειονομικοί της πόλης, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης. Στο Γενικό Νοσοκομείο, στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και συνταξιουχικών σωματείων.

Η υποχρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων ο κίνδυνος να τελειώσουν τα αποθέματα αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για στοιχειώδεις εργαστηριακές εξετάσεις ασθενών, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιοι των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, επισήμανε μεταξύ άλλων πως η στάση της κυβέρνησης είναι εκ του πονηρού, καθώς «με άλλοθι τους εμβολιασμούς επιχειρεί να κρύψει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Αντίστοιχα, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ένταση των διεκδικήσεων που προβάλλουν τα εργατικά συνδικάτα».

Χαιρετισμούς έκαναν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, "στοχοποιούμαστε" οι εργαζόμενοι που για 18 ολόκληρους μήνες - μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες - δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία του λαού. Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ενώ παραμένει ο κίνδυνος απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων συμβασιούχων, επικουρικών και μέσω ΟΑΕΔ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου και την εξαγγελία νέας κινητοποίησης την άλλη βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: