Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΩΓΗΪΝΟΥΣ

 ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ !!!


Ξαφνικά διαπιστώθηκε κοινός τόπος συναντίληψης με την Ινδία στην ιμπεριαλιστική λογική της ανάσχεσης του Κινεζικού επεκτατισμού!! Η Ελλάς δηλαδή κάτι σαν προμαχώνας των Νατοϊκών συμφερόντων!! Μια παρατήρηση: Τα νεκροταφεία των ελλήνων στη Νότια Κορέα τα έχετε δει;

 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, βρέθηκε το Σάββατο στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης μιας σχέσης με έναν «στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ στην αλυσίδα του Ινδο-Ειρηνικού και της προσπάθειας του ευρωατλαντικού άξονα για ανάσχεση της κινεζικής διείσδυσης.

«Στο πολυμερές πλαίσιο», όπου, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το ελληνικό ΥΠΕΞ, «Ελλάδα και Ινδία συμμερίζονται την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», συζητήθηκαν «οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και οι προοπτικές πολυμερών σχημάτων», με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί στη «διασύνδεση» του ΝΑΤΟ με τα αντίστοιχα σχήματα που στήνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».

Επιπλέον οι συζητήσεις εστίασαν, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας ιδίως όσον αφορά ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια, με την Ελλάδα να γίνεται μέλος της, ινδικής πρωτοβουλίας, Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (μετέχουν πάνω από 120 χώρες με προεξάρχουσα τη θέση της Γαλλίας), με την υπογραφή της συμφωνίας - πλαίσιο από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Ινδό ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση δίνει «ιδιαίτερη έμφαση» στη «σχέση» με την Ινδία, διαβεβαιώνοντάς τον επίσης ότι «όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, η Ελλάδα θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ο δε Ινδός ΥΠΕΞ συμφώνησε ότι διμερώς «υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε». Αναγνωρίζοντας, εξάλλου, στην ντόπια αστική τάξη ρόλο ...αντιπροσώπου, πρόσθεσε ότι καθώς η σχέση Ινδίας - ΕΕ, «στο σύνολό της προοδεύει (...) είστε ένα πολύ σημαντικό κράτος - μέλος, με επιρροή, θα έλεγα, ώστε να μας υποστηρίξετε εντός της ΕΕ». Τόνισε εξάλλου ότι η ινδική κυβέρνηση έχει «έντονο ενδιαφέρον για τον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή», εξ ου και «υπάρχουν πολλές, πολλές πτυχές σε αυτήν τη σχέση που πρέπει να διερευνήσουμε πιο αποτελεσματικά».

Ο ίδιος μιλώντας άλλωστε στα «Νέα» είπε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για τη διεθνή κοινότητα ως θαλάσσια περιοχή». Για δε το ρόλο της Ελλάδας στον Ινδο-Ειρηνικό, διαπίστωσε ότι «υπάρχει σίγουρα μια κοινή άποψη στο όραμα για έναν ελεύθερο, ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και με συνεργασίες Ινδο-Ειρηνικό που εξασφαλίζει συνδεσιμότητα και ανάπτυξη για όλους στην περιοχή», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι μια σημαντική θαλάσσια δύναμη».

Οπως διαχέεται από το Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε «η προοπτική εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Συνεργασίας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος που οι δύο χώρες θα επιλέξουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: