Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

 

 Η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και οι ελλιπείς δυνάμεις καταστολής προκαλούν τις φυσικές καταστροφές..  Μη ντρέπεσαι.. Λέγε με καπιταλισμό..

 


«Οι καθαρισμοί, τα κλαδέματα, η διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών […] πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου». Είναι τα λόγια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, το Σάββατο 15 Μαΐου από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μόλις έξι ημέρες μετά, τουλάχιστον 40.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους, καθώς και εξοχικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Κορινθίας, στη βόρεια πλαγιά των Γερανείων, έχουν μετατραπεί σε στάχτη. 

Εκτός από τη χλωρίδα, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά και για την πανίδα της περιοχής, ενώ για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές χρειάστηκε να εκκενωθεί ακόμα και το Αλεποχώρι. Η αντιπυρική σεζόν του 2021 έκανε «ποδαρικό» με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας ξανά τις τραγικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε ανθρώπους, μέσα και σχεδιασμό.

Τρία χρόνια μετά το Μάτι, ο αριθμός των πυροσβεστών παραμένει τραγικά χαμηλός, ενώ εκατοντάδες έχουν αποσπαστεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η Fraport, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Τα δάση παραμένουν παραμελημένα, γεμάτα εύφλεκτα υλικά (ξερά χόρτα και κλαδιά, μπάζα, σκουπίδια) και ιδιοκτησιακό καθεστώς που ευνοεί τις πυρκαγιές (οι δασικές εκτάσεις στον Σχίνο ήταν ιδιωτικές). 

Ασυντήρητες γραμμές υψηλής και μέσης τάσης του απαξιωμένου προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ διέρχονται σε πολλές περιπτώσεις δίπλα από τα κλαδιά των δέντρων. Χρειάζεται «απλώς» η εγκληματική αμέλεια ή ο δόλος, τον οποίο τροφοδοτεί η αντιμετώπιση της δασικής γης ως εμπόρευμα, από κυβερνήσεις και κεφάλαιο, για να προκληθούν καταστροφές όπως αυτή στο εναπομείναν πράσινο των Γερανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: