Τρίτη 25 Μαΐου 2021

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΚΑΥΓΑΣ

 ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ ... (KΑΛΗΜΕΡΑ)

 

«Θερμοπυρηνικός πόλεμος» χαρακτηρίζεται η διένεξη μεταξύ «Apple» και «Facebook», με αφορμή την «αναβάθμιση λογισμικού» της πρώτης και τα εμπόδια που βάζει σε εφαρμογές όπως το Facebook και το Instagram να συλλέγουν τα «ψηφιακά αποτυπώματα» των χρηστών τους. 

 


Η «Facebook» κατηγορεί την «Apple» ότι θέλει μόνο για τον εαυτό της τα δεδομένα των χρηστών και ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει όλο και περισσότερες εφαρμογές να πάψουν να διατίθενται δωρεάν. 

Σημειωτέον, μέχρι τώρα η πλειοψηφία των ψηφιακών εφαρμογών για τα «έξυπνα» τηλέφωνα είναι δωρεάν, ακριβώς επειδή έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του χρήστη, κάνοντας εμπόριο με τα δεδομένα που συλλέγουν, τα οποία διακινούν είτε στη διαφημιστική αγορά είτε σε κάθε είδους υπηρεσίες. 

Τώρα η «Apple» επιχειρεί να περιορίσει αυτήν τη διαδικασία για τους ανταγωνιστές της, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες της να βάλουν «φραγή» στη συλλογή δεδομένων. Γι' αυτό, το «Facebook» κυκλοφόρησε μηνύματα προς τους χρήστες με συσκευή της «Apple» να επιτρέψουν τη συλλογή δεδομένων, ώστε «να μείνει η υπηρεσία δωρεάν» και να μη θεσπίσει συνδρομή... 

Σε κάθε περίπτωση, από τον καβγά τους αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ότι το «ψωμί» της υπόθεσης είναι τα προσωπικά δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου. Αυτά αποτελούν το πολύτιμο εμπόρευμα γύρω από το οποίο «πέφτουν κορμιά», είτε ανάμεσα σε μονοπωλιακούς κολοσσούς είτε ανάμεσα σε κράτη και κάθε είδους υπηρεσίες. 

Ενας ακόμα «ψηφιακός καβγάς», που προσθέτει αποδείξεις για τον ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και το «χρυσωρυχείο» που λέγεται «προσωπικά δεδομένα»: Τη ζωή, τις επαφές, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις πεποιθήσεις του κάθε χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: