Όλα τα σχέδια συντείνουν στις "συμπολιτείες" μιας Διακοινοτικής Συνοσπονδίας!! Όπως είπε και το πολιτικό παχύδερμο ο Βενιζέλος κυνικά.. Στη Κύπρο ηττηθήκαμε.. Όχι ρεμάλι η προδοτική Χούντα και το καθεστώς που υπηρέτησες ηττήθηκε και όχι ο λαός..
Ανεξάρτητα από το αν θα δοθεί σε αυτήν τη φάση εκ νέου ώθηση στα παζάρια που ποτέ δεν σταμάτησαν για τους όρους διχοτόμησης του νησιού, το βασικότερο ζήτημα είναι πως τα όποια σχέδια πέσουν στο τραπέζι είναι άρρηκτα δεμένα με το ευρύτερο ιμπεριαλιστικό αλισβερίσι που κλιμακώνεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προχωρήσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός και να διαφυλαχθεί η διατλαντική συνοχή ως όρος για την αναχαίτιση της γεωπολιτικής επιρροής Κίνας και Ρωσίας, όπως και για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου αστικά επιτελεία κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ανάγκη ρεαλισμού» αλλά και τις «χαμένες ευκαιρίες» (όπως το «Σχέδιο Ανάν» που ο κυπριακός λαός απέρριψε τέτοιες μέρες το 2004 ακριβώς επειδή «σφράγιζε» ξεκάθαρα τη διχοτόμηση της πατρίδας του) που «δεν πρέπει να επαναληφθούν», στρώνεται το έδαφος για έναν συμβιβασμό που - ανεξάρτητα από το πότε θα κλείσει - με μαθηματική ακρίβεια θα εγκλωβίζει τον κυπριακό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής ακόμα πιο βαθιά στο «βούρκο» των ανταγωνισμών.
Σε ό,τι αφορά τα «σχήματα» που αναζητούνται, η πείρα όλων των προηγούμενων γύρων συνομιλιών, αλλά και των «νέων ιδεών» που εμφανίζονται, δείχνει πως αυτό που επιδιώκεται είναι μια «χρυσή τομή» μεταξύ «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας », που στην πραγματικότητα αποτελεί συνομοσπονδιακή λύση «δύο συνιστώντων κρατών» (όπως αναφέρουν ρητά μια σειρά από «κοινά ανακοινωθέντα» που επικαλούνται οι εμπλεκόμενοι, π.χ. αυτό του 2014 που μιλά καθαρά για «συνιστώσες πολιτείες») και της κάθετης διχοτόμησης (των δύο κρατών).
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τους τελευταίους μήνες όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Γαλλία κ.ά.) επαναλαμβάνουν κάθε βδομάδα την αξία της «ευελιξίας» και της «διάθεσης για συμβιβασμό», απευθυνόμενα δήθεν εξίσου και προς την Τουρκία, που από τη δική της πλευρά επιμένει ανοιχτά ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση για ομοσπονδία στην Κύπρο» και ότι «αν η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο με την ομοσπονδία. Πρέπει να διαπραγματευτούμε για λύση δύο κρατών...», όπως επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου. Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Αγκυρας να διαπραγματευτεί ευρύτερα, αναφέροντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές» και ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας». Σημειωτέον, στην πρόσφατη επίσκεψη Μισέλ - ντερ Λάιεν στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου φέρεται να επισήμανε ότι «εάν συμφωνήσουμε στην πολιτική ισότητα και στους υδρογονάνθρακες, λύνουμε το 70% του Κυπριακού», όπως μετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου