Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

 ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ !!


Το εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν λησμονήθηκε από τον κουτοπόνηρο έλληνα που συνελήφθη στη φάκα της ψηφιακής τεχνολογίας και της πλαστικής συναλλαγής..

 


Έκρηξη της απάτης στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες πληρωμών καταγράφηκε το 2020, όπως αποκαλύπτει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους.

Ταυτόχρονα, σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν και οι απάτες στις συναλλαγές με μεταφορές πιστώσεων, ενώ απόλυτα ασφαλείς αναδεικνύονται οι συναλλαγές άμεσων χρεώσεων, όπου δεν καταγράφηκαν κρούσματα απάτης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κρούσματα απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών εκτοξεύτηκαν στις 158.000, από 125.000 κρούσματα που καταγράφηκαν στο αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, το β΄ του 2019.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 26%, η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, στους καταναλωτές, στις τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως εξηγεί η κεντρική τράπεζα, αντιπροσωπευτικοί δείκτες της έντασης της απάτης αποτελούν η αναλογία των περιστατικών απάτης και της αντίστοιχης αξίας τους προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με κάρτες. Σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε το α΄ εξάμηνο 2020 στο επίπεδο του 0,03% και αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 3,3 χιλ. συναλλαγές.

Σε όρους αξίας της απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε στο επίπεδο του 0,02% και αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,2 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες συναλλαγές

Από την ανάλυση της απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών όπως είναι οι συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, οι πληρωμές σε τερματικά POS και οι εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία της κάρτας (card not present - CNP), προκύπτει πως το υψηλότερο ποσοστό της απάτης εκδηλώνεται στον εξ αποστάσεως δίαυλο διενέργειας συναλλαγών και ειδικότερα στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, το α΄ εξάμηνο 2020, ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκαν ανά δίαυλο συναλλαγής ανήλθε σε 1.400 στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 13.500 στις πληρωμές POS και σε 142.000 στις CNP συναλλαγές.

Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής διαμορφώθηκε:

  • σε 334.000 ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ,
  • σε 430.000. ευρώ στις πληρωμές POS και
  • σε 5 εκατ. ευρώ στις CNP συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: