Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ

 

 Αν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον συνέβαιναν σε κάποια από τα κράτη - ανταγωνιστές των ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι η «διεθνής κοινότητα» θα καλούσε σε αποκατάσταση της νομιμότητας, μπορεί να επιβάλλονταν κυρώσεις, ακόμα και να ξετυλίγονταν σενάρια για κάθε είδους επεμβάσεις.

 


Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση που εδώ και χρόνια οξύνεται ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, και εκδηλώθηκε έντονα την εκλογική περίοδο, πάει πολύ πέρα από τις ίδιες τις προεδρικές εκλογές, έχει βαθιά αίτια. Συνδέεται άμεσα με τα οξυμένα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από ανερχόμενες δυνάμεις, κυρίως την Κίνα.

Οι δύσκολες και σύνθετες συνθήκες αποτυπώνονται και στο διχασμό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και στα λόγια του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μπάιντεν, που με την παρέμβασή του την ίδια μέρα προσπάθησε - σε μελοδραματικούς τόνους - να θέσει την ανάγκη «ανασυγκρότησης» του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, την ανάγκη να επιτευχθεί «εθνική ενότητα» ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Ορισμένες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες δείχνουν το βαθύ ρήγμα μέσα στον αμερικανικό λαό, με τους Αμερικανούς να μοιράζονται στις γνώμες τους σε σχέση με την εισβολή στο Καπιτώλιο και το χαρακτήρα της, όπως αλλωστε «μοιράστηκαν» και στις πρόσφατες εκλογές.

 


 Θυμίζουμε ότι της εισβολής οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, στην οποία πρωταγωνίστησαν οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες, είχε προηγηθεί συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του απερχόμενου Προέδρου, με ομιλητή τον ίδιο, σε μια εμπρηστική ομιλία, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοέμβρη ως προϊόν νοθείας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις.

Είναι λοιπόν αποπροσανατολισμός η προσπάθεια που γίνεται από διάφορα ΜΜΕ να παρουσιάσουν την επίθεση στο Καπιτώλιο ως αποτέλεσμα δράσης ορισμένων «ακραίων», γραφικών ομάδων που καθοδηγούνται από έναν «απομονωμένο Πρόεδρο». Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο βαθιά.

Οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι που εισέβαλαν στο κτίριο, καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, δεν κινήθηκαν μόνοι τους αλλά με την καθοδήγηση και τη στήριξη τμημάτων της αστικής τάξης και των αστικών κρατικών μηχανισμών, στέλνοντας μήνυμα ότι η αντίθεση στα σχέδια του Μπάιντεν στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική θα είναι σκληρή, ότι επειδή τα συμφέροντα που παίζονται στο ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει είναι μεγάλα, ακόμα και τα θεσμικά πλαίσια της αστικής δημοκρατίας μπορεί να πάνε περίπατο και οι διαφορές να λυθούν με άλλα μέσα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των αντιθέσεων είναι η «διχασμένη» στάση των δυνάμεων καταστολής. Είναι φανερό σε βίντεο ότι τμήματα των δυνάμεων καταστολής είτε κράτησαν μια πολύ χαλαρή στάση απέναντι στους εισβολείς είτε τους διευκόλυναν, την ίδια στιγμή που άλλοι προέταξαν τα όπλα απέναντί τους.

 Είναι μάλιστα ακόμα πιο χαρακτηριστικό ότι η διαδηλώτρια που πυροβολείται και πέφτει νεκρή την ώρα που εισβάλλει στο κτίριο είναι περιτριγυρισμένη από ένοπλους αστυνομικούς που δεν την εμποδίζουν. Θυμίζουμε βέβαια ότι ανάλογες εικόνες είχαμε ζήσει και την περίοδο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, όπου τμήματα των αστυνομικών δυνάμεων ενώνονταν με τους διαδηλωτές την ίδια στιγμή που σημειωνόταν βάρβαρη καταστολή. Εκτός από τους τέσσερις νεκρούς από τις συγκρούσεις υπήρξαν επίσης δεκάδες τραυματίες και 52 συλληφθέντες.

Αρχικά επίσης υπήρξε άρνηση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να συνδράμει η Εθνοφρουρά στην προστασία του Καπιτωλίου, παρά το σχετικό αίτημα της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, και τελικά επενέβη υστερα από παρέμβαση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος απ' ό,τι φαίνεται έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ και τον παρέκαμψε ιεραρχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: