ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΟΥΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ
Αν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον συνέβαιναν σε κάποια από τα κράτη - ανταγωνιστές των ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι η «διεθνής κοινότητα» θα καλούσε σε αποκατάσταση της νομιμότητας, μπορεί να επιβάλλονταν κυρώσεις, ακόμα και να ξετυλίγονταν σενάρια για κάθε είδους επεμβάσεις.
Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση που εδώ και χρόνια οξύνεται ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, και εκδηλώθηκε έντονα την εκλογική περίοδο, πάει πολύ πέρα από τις ίδιες τις προεδρικές εκλογές, έχει βαθιά αίτια. Συνδέεται άμεσα με τα οξυμένα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από ανερχόμενες δυνάμεις, κυρίως την Κίνα.
Οι δύσκολες και σύνθετες συνθήκες αποτυπώνονται και στο διχασμό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και στα λόγια του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μπάιντεν, που με την παρέμβασή του την ίδια μέρα προσπάθησε - σε μελοδραματικούς τόνους - να θέσει την ανάγκη «ανασυγκρότησης» του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, την ανάγκη να επιτευχθεί «εθνική ενότητα» ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως
της δημοσιότητας χτες δείχνουν το βαθύ ρήγμα μέσα στον αμερικανικό λαό,
με τους Αμερικανούς να μοιράζονται στις γνώμες τους σε σχέση με την
εισβολή στο Καπιτώλιο και το χαρακτήρα της, όπως αλλωστε «μοιράστηκαν»
και στις πρόσφατες εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου