Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Οι Κοτσοβολαίοι και οι μυθοπλασίες τους


 Σάρκαζαν κάποτε και σε κάθε ευκαιρία οι φιλελέδες τους εκπροσώπους του ΚΚΕ στα πάνελ αλλά και στη πραγματική ζωή όταν επίμονα αναφερόταν στα μονοπώλια. Μειωμένης αντίληψης καθώς ήταν σαν τον Κυρ Παντελή, δεν φαντάστηκαν ότι θα τα έβρισκαν εμπρός τους. 

 

 

Μέσα σε είκοσι χρόνια όμως και αρχής γενομένης της χρηματιστηριακής λεηλασίας, συσσωρεύτηκε πλούτος και πολιτική ισχύς σε μια χούφτα μετόχους , που θα μπορούσαν άνετα ν αναφωνήσουν το Λουδοβίκειο L’ etat s’ est moi. 

Αναφέρομαι σε φίλους μικροαστούς, μικροσυστημικούς, μικρομαλάκες της Αγίας μικροϊδιοκτησίας, με το πρόσημο μικρο να κυριαρχεί σε όσους χαρακτηρισμούς τους αποδώσει κανείς. Μου διαμαρτυρήθηκαν χθες πως ο Κοτσόβολος εκτός από τα προϊόντα του γράφει και νέες ιστορίες στις συναλλαγές του. 

Ένας εξ αυτών- των ελέω τοκογλύφων νεόπτωχων- αποφάσισε ν’ αγοράσει μια ξυριστική μηχανή σχετικά ευτελούς αξίας – 80 ευρώ – και ζήτησε πλάνο δόσεων είκοσι ευρώ μηνιαίως. Το αίτημα κατατέθηκε τηλεφωνικά και μετά δύο ημέρες κατέφυγε στη ψηφιακή σελίδα του συγκεκριμένου μονοπωλίου για να πληροφορηθεί την εξέλιξή του. 

Η απάντηση που πήρε ήταν πως το προϊόν ήταν ήδη στο κατάστημα που είχε προσφύγει και θα μπορούσε να το παραλάβει από αυτό. Πήγε μία πήγε δύο πήγε τρεις και το λουρί της μάνας. Γιατί ενημερώθηκε πως δεν εγκρίθηκε η αγορά του. 

Στυγνός εμπαιγμός; Ασφαλώς. Δικαίωμά του ήταν ν’ αρνηθεί την πώληση αλλά όχι η χυδαία περιφρόνηση της αξιοπρέπειας ενός υποψήφιου αγοραστή. Υπό συνθήκες προ των ομίλων που ορίζουν τις ζωές μας θα είχε μια σειρά από εναλλακτικές.

 Έβριθαν οι γειτονιές από περιορισμένης εμβέλειας αλλά προσωποιημένα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και όχι απρόσωπα αρπακτικά που κρύβονται πίσω από κωδικοποιημένα μηνύματα. Μερικά ευτυχώς έχουν ξεμείνει ακόμη και απευθυνθήκαμε εκεί. 

Πήραμε την μηχανή ρεφενέ του την κάναμε δώρο υπό την υπενθύμιση πως δεν θα πρέπει να ξεχάσει να ενισχύσει τα πολιτικά αθύρματα των Κοτσοβολέων –της εταιρικής ευθύνης χαχαχα-- που του απελευθέρωσαν την αγορά. Και όταν έρθει η ώρα να τους γ@μίσει γιατί τίποτα δεν κρατά για πάντα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: