Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

 ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΚΑΤ' ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ "ΑΤΥΠΩΝ" ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ -- ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ-- ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!!! ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΝΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ



Επανεκκινούν σήμερα στις 11 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτη του 2002, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής έμπνευσης διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999. 

Χαρακτηρίζονται άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Υπογραμμίζεται ότι κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μάρτη του 2016.

Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης και έχοντας τη στήριξη ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, έχει απλώσει τη βεντάλια των απαράδεκτων διεκδικήσεών της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και επί της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Θράκη, θέτοντας με αυτό τον τρόπο την ατζέντα της στο τραπέζι.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι αντικείμενο των επαφών είναι μόνο η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Έτσι προσέρχεται στο παζάρι έχοντας στις αποσκευές της και το νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Κίνηση που -παρά τα πανηγύρια και τα παχιά λόγια της κυβέρνησης στη Βουλή- εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο των παζαριών της αστικής τάξης στους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων, στις διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή υπό τις ευλογίες των ευρωατλαντικών κέντρων. Η κυβέρνηση επικαλείται, άλλωστε, ως δείγμα της διαθεσιμότητάς της για συνεννοήσεις τις διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, τη συμφωνία για παραπομπή των «διαφωνιών» με την Αλβανία στη Χάγη. Βέβαια, αυτές οι συμφωνίες σκοπιμότητας εντός ευρωατλαντικού πλαισίου όχι μόνο δεν «θωρακίζουν» τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά, αντίθετα με τα όσα προβλέπουν (π.χ. μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, ακόμα και στο μεγαλύτερο, την Κρήτη, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αλιεία κ.λπ.), ανοίγουν τον δρόμο για τις ακόμα πιο επικίνδυνες διευθετήσεις με την τουρκική αστική τάξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί πάντως ότι  τη μέρα που γίνονται οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο περιθώριο του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ο οποίος, θυμίζουμε, έχει αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη να παρουσιάσει μια έκθεση συνολικά για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Μια μέρα μετά, την Τρίτη, ο Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες στην Αθήνα, η συνάντηση με Στόλτενμπεργκ έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου τον Οκτώβρη στην Αθήνα, όταν, θυμίζουμε, χαιρέτιζε το «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ στην έδρα του στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Υπογράμμιζε, επίσης, τότε την ετοιμότητα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να τον εξελίξει σε «πλατφόρμα», που θα μπορεί «να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», με στόχο οι «διαφορές μεταξύ συμμάχων» να διευθετηθούν «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης», όπως έλεγε.

Αυτή η συζήτηση θα έχει συνέχεια την Τρίτη, καθώς στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι και η ΝΑΤΟική πλατφόρμα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο και της συζήτησης του Στόλτενμπεργκ με τον Τσαβούσογλου, ενώ ήδη «υπάρχει τακτικότατη επαφή της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας, πολιτικής και στρατιωτικής, με τη γραμματεία και το επιτελείο του ΝΑΤΟ», και «επαφές Ελλάδας και Τουρκίας» εντός ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: