Φουντώνει το ιμπεριαλιστικό παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, όπως και ΗΠΑ - Τουρκίας, με φόντο τις διεργασίες στο Κυπριακό, την «αλλαγή φρουράς» στις ΗΠΑ, αλλά και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη, όπου θα επανεξετάσει συνολικά τη διμερή συνεργασία.
Σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο που ασχολήθηκε και με τα πρόσφατα γεγονότα στα Βαρώσια, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν η Τουρκία να στηρίξει την «ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού» και «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί της προκειμένου να συμβάλουμε σε αυτόν τον στόχο». Ανέφερε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο» (ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ), αλλά δουλειά του ίδιου είναι να βρίσκει λύσεις για την ευρω-τουρκική συνεργασία.
Την ίδια στιγμή, ενδιαφέροντα είναι όσα δημοσιεύονται για πρόσφατες τοποθετήσεις σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας που έκανε ο Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προορίζεται για νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Τον περασμένο Ιούλη, μιλώντας στο Ινστιτούτο «Χάντσον», εξέφρασε «κατανόηση για την Τουρκία και τις διεθνείς της σχέσεις», ενώ αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες μίλησε για την «προσωπική σχέση» που έχει ο Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν και η οποία - υποστήριξε - θα χρησιμοποιηθεί για μερικές «πολύ απευθείας συνομιλίες». Δήλωνε ακόμη πως «θα θελήσουμε να βρούμε μια παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία», αλλά και ότι «έχουμε σαφώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα και διαφορές, αλλά θα ήταν πιο σώφρον να βρούμε πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, όπως για παράδειγμα στη Συρία», ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ «είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».
Μάλιστα, μια σειρά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο Μπλίνκεν - που είχε διατελέσει και αναπληρωτής ΥΠΕΞ όταν η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφασίσει να στηρίξει το κουρδικό YPG απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» - ήταν από εκείνους που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να εδραιώσει τη δική της θέση σε περιοχές που δρα το YPG (που η Αγκυρα συνεχίζει και σήμερα να θεωρεί «τρομοκρατική απειλή»). Μεταξύ άλλων, ο Μπλίνκεν είχε επισημάνει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι «δεν είναι καν θέμα συζήτησης» η επιλογή μεταξύ Τουρκίας και YPG, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ».
Αν και έχει περιγράψει ως «μεγάλη πρόκληση» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις (όπως άλλωστε κάνουν σταθερά μια σειρά αξιωματούχοι και των δύο πλευρών), Αμερικανοί αναλυτές ήδη εκτιμούν ότι ο Μπλίνκεν θα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανοικοδόμησης των σχέσεων με την Τουρκία στο υπουργικό συμβούλιο του Μπάιντεν...
Στο μεταξύ, σε νέα του συνέντευξη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε πάλι ότι «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτή την περιοχή» και ότι «δεν θα γίνει κανένας διαμοιρασμός στον οποίο δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις του με τον Κύπριο Πρόεδρο θα συνεχιστούν, σχολιάζοντας ότι «όπως και να τις αποκαλέσετε αυτές τις συναντήσεις, είτε "παράμετροι ΟΗΕ", είτε "συγκυρία", είτε "σχέδιο", η μόνη πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει» και ότι «ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε έναν νέο "χάρτη πορείας"... Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να καθίσει να σκεφτεί πού έχει κάνει λάθος μέχρι σήμερα. Επειδή ούτε χρόνο έχουμε να χάσουμε σε συνομιλίες, ούτε και κίνητρα έχουμε...».
Αναφερόμενος στο «άνοιγμα» των Βαρωσίων, είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο, αναφέροντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αιτήσεις στην «Επιτροπή ακίνητης περιουσίας» 300 Ελληνοκύπριοι που είχαν περιουσίες στην περιοχή. Μίλησε για «νέα συγκυρία» και υποστήριξε ότι «δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ενθουσιασμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά και οι πολίτες που ζουν στην "Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νοτίου Κύπρου" ή στη διεθνή κοινότητα, προσφεύγουν σε μας για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους...».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Ερντογάν υψώνει τους τόνους με αφορμή και την απόπειρα ελέγχου τουρκικού φορτηγού από γερμανική φρεγάτα (επειδή θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη), κατηγορώντας την Αθήνα ειδικά για το επεισόδιο, με αφορμή ότι διοικητής της ευρωενωσιακής αποστολής «IRINI» είναι αυτό το διάστημα Ελληνας.
Ετσι η τουρκική κυβέρνηση μίλησε για «προβοκάτσιες της Ελλάδας και της ''Ελληνοκυπριακής Διοίκησης'' (σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας) στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου» και είπε ότι εμείς «συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία», κάνοντας λόγο για «επίθεση» που δέχτηκε το τουρκικό πλοίο, που «δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας σε σχόλια του Ελληνα ΥΠΕΞ για το επεισόδιο, βρήκε αφορμή να επαναλάβει ότι «η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επιλύσει τα ζητήματα με τη χώρα μας μέσω διαλόγου και διπλωματίας» και ότι «δυστυχώς, τα εποικοδομητικά βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Αύγουστο και τα βήματα καλής θέλησης δεν βρήκαν ανταπόκριση». Κατηγόρησε πάλι την Αθήνα για «μαξιμαλιστικά αιτήματα στην περιοχή» και «δικαιολογίες που προβάλλει για να ξεφύγει από τον διάλογο», καταλήγοντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις και να καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το συντομότερο δυνατόν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου