Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ


 

Το απόγευμα της Δευτέρας ένας ασθενής με κορονοϊό, που νοσηλευόταν στη Φλώρινα, κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ούτε στη Δυτική ούτε στην Κεντρική Μακεδονία, βρέθηκε με το ζόρι ένα κρεβάτι ...στη Λάρισα (!), η οποία βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο». 

 

 

Η μεταφορά του ασθενούς με το ΕΚΑΒ διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του. Η συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν είναι η μοναδική, ανέδειξε ξανά τη μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία, αφού οι μοναδικές που λειτουργούν βρίσκονται στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και έχουν στελεχωθεί με αποσπασμένους υγειονομικούς από το Νοσοκομείο Κοζάνης. 

Την ίδια ώρα, οι 8 κλίνες ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης συνεχίζουν να λειτουργούν ως Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) από το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ. Για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, βέβαια, ούτε κουβέντα... 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι βαριά ασθενείς να χρειάζεται να «ταξιδέψουν» μέχρι τη Θεσσαλία ή όπου αλλού υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι, αν υπάρχει, και ταυτόχρονα, λόγω των ελλείψεων σε ΜΕΘ, να αυξάνεται η πίεση συνολικά στο υγειονομικό προσωπικό να κάνει ακόμα και διαλογή ασθενών, με κριτήριο τα μέσα που (δεν) διαθέτει. 

Αλλά ας μη χολοσκάνε οι ασθενείς. Τουλάχιστον είμαστε καλύτερα από το Βέλγιο, όπως έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Ανάπτυξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: