Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ :


 Η έκρηξη που ακούστηκε ως τα πέρατα του κόσμου

 Στη φωτό εγώ και ο Νικηφόρος (κατά κόσμον Δημήτρης Δημητρίου το δεξί χέρι 

του Άρη) 

 

 Είναι το ευαγές έτος 1979 με την πολιτειακή κατάσταση μεταχουντικά να μην έχει εισέτι σταθεροποιηθεί επαρκώς. Και ξαφνικά το μπαμ. 

Ο διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ ο αλησμόνητος Ανδρόνικος Μαρκάκης με σωρεία κυβερνητικών δημοσιογράφων στη διάθεσή του, αποφασίζει --προφανώς μετά κυβερνητική εντολή -- να δημιουργήσει μια παραγωγή εθνικής συμφιλίωσης με αφορμή την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Και το πρόσωπο που επιλέγει ήμουν εγώ, με τις πολιτικές μου απόψεις γνωστές και μάλιστα σε βρεφονηπιακή δημοσιογραφική ηλικία. 

Πρώτη μου σκέψη; Παγίδα εξόδου. Επειδή όμως πάντα η δεύτερη είναι καλλίτερη από την πρώτη και δεδομένου του επαγγελματικού θράσους μου την ανέλαβα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. 

Τα ονόματα που θα συμμετείχαν βαριά. Ο Κρις Γκουντ Χάουζ αφιχθείς από το Λονδίνο, ο Μάγιερ αφιχθείς από την Αυστραλία, ο Νικηφόρος (κατά κόσμον Δημήτρης Δημητρίου το δεξί χέρι του επαναστάτη Άρη Βελουχιώτη) και άλλοι. 

Τηλεοπτικό συνεργείο εννιά ατόμων με δύο σκηνοθέτες. Κι επικεφαλής όλων αυτών εγώ. Οι σκηνοθέτες παρέδωσαν πνεύμα. Έτρεμαν πιθανή μαλακία δεδομένου πως η παραγωγή πριν προβληθεί θα ελεγχόταν από τους Κοντογιαννόπουλο (παιδείας) και Βαρβιτσιώτη (Άμυνας). 

Η ευθύνη βαριά για την αβάσταχτη ελαφρότητα της δημοσιογραφικής μου ηλικίας. Άπαντες για εξηγήσεις παραπέπονταν σε μένα. Και πρώτη φορά για δημόσιο είχα άνεση εξόδων αλλά και κινήσεων. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μια φορά μόνον ήρθα σε δύσκολη θέση όταν ο Χάουζ άφησε υπαινιγμούς για την ηθική του Άρη. Και πριν προλάβει να παρέμβει ο Νικηφόρος τον στρίμωξα τονίζοντάς του αυστηρά πως αν επιμένει να παρενθέσω την ατάκα αυτή θα ζητούσα αδιάσειστες αποδείξεις. Τα πήρε όλα πίσω. 

Γεια και χαρά σου ρε μάγκα μου είπε ο Νικηφόρος. Μετά απ' αυτό το συνεργείο είδε πως ήλεγχα τη κατάσταση και πήρε κι αυτό τα πάνω του. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν κι επέστρεψα με δέκα πίτες φιλμ. Ένας μήνας μοντάζ. Ήρθαν οι δυο υπουργοί με τους σκηνοθέτες έντρομους να με ψάχνουν κι εμένα ν αδιαφορώ. 

Όταν την είδαν είπαν τέλεια.. Προβλήθηκε και την επομένη ήρθα αντιμέτωπος με επαίνους απ' όλο τον Τύπο μηδέ εξαιρουμένου και του Ριζοσπάστη. Αυτός κατ' ουσία μ ενδιέφερε. Δική του, των αγώνων του κόμματός του, ήταν η συγκεκριμένη ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω. Στη φωτό εγώ με τον Νικηφόρο (Δημήτρη Δημητρίου) αλλά μη με ρωτήσετε τι του δείχνω δεν θυμάμαι.


Σαν σήμερα, 25 Νοέμβρη του 1942

 πραγματοποιήθηκε η κορυφαία αντιστασιακή πράξη ενάντια στους ναζί κατακτητές στην Ελλάδα, αυτή της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, με βασικό συντελεστή το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Μια πράξη που όπως σημειώνει η ΠΕΑΕ - ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της «έστειλε το μήνυμα πως οι ναζί κατακτητές δεν είναι ανίκητοι» και συμβολίζει πως «όταν οι λαοί συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και αποφασίζουν να δράσουν και να αντισταθούν, τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει!».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναδεικνύει ότι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ήταν μια λαϊκή - επαναστατική πράξη που φούντωσε το αντάρτικο στη χώρα μας. «Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ίδια στιγμή που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν το λαό μας σε αδράνεια απέναντι στον κατακτητή», προσθέτει, τονίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να παραχαραχτεί και να διαστρεβλωθεί με την καθοδηγούμενη και χρυσοπληρωμένη προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κ.λπ., που τυφλωμένοι από το αντικομμουνιστικό μένος τους συκοφαντούν όλη την Ιστορία του εργατικού, του λαϊκού κινήματος με πρωτοστάτη το ΚΚΕ και ιδιαίτερα τις κορυφαίες στιγμές του στη δεκαετία 1940 - 1950». Αναφέρεται επίσης στην κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, όπως και της προσφοράς της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στο τσάκισμα του φασισμού - ναζισμού, την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας ώστε «να μη μαθαίνουν την αλήθεια οι νέες γενιές και να μη διδάσκονται απ' αυτήν».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σχολιάζει την προσπάθεια που κάνει η αστική τάξη να καπηλευθεί την επέτειο της ανατίναξης, τονίζοντας ότι αυτή «πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του πρωτοκαπετάνιου του Αρη Βελουχιώτη. Δευτερεύουσα, εντελώς, ήταν η συμβολή του καθοδηγούμενου από τους Αγγλους "συμμάχους" ΕΔΕΣ, πασχίζοντας να την εντάξουν στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις περί δήθεν "εθνικής ενότητας" και "εθνικής ομοψυχίας", που δεν μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα».

«Η Ιστορία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ διδάσκει και στις σημερινές συνθήκες», συνεχίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και προσθέτει ότι η ανατίναξη συμβολίζει σήμερα «την αντίσταση και αντεπίθεση που προβάλλει ως αναγκαιότητα για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αλλά και για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς, και τελικά για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης».

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΕ - ΔΣΕ αναδεικνύει ότι «η κυβέρνηση, με τη στήριξη ουσιαστικά και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως άλλωστε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη σφοδρή αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση γιατί θέλει να αντιμετωπίσει τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου». Και τονίζει: «Η διέξοδος για το λαό από την καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξωραϊσμού του σάπιου συστήματος, αλλά μόνο με την ανατροπή του. Ο καπιταλισμός μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι...».

Και καταλήγει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου: «Σήμερα συνεχίζουμε τους αγώνες με νέα πείρα και τα διδάγματα εκείνου του επικού ηρωικού αγώνα που έγραψε ο λαός μας με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις. Παλεύουμε με το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, το αντιφασιστικό - αντιμπεριαλιστικό κίνημα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας».

Κοινή ανακοίνωση για τη μεγάλη επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου κυκλοφόρησαν επίσης η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: