Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΥΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ

 Τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης ξανά στον λαό είναι η πρόταση της χθεσινής συνόδου που κατέληξε με την μπάλα στην εξέδρα.. Στην άκρη αυτού του για τους λαούς Γολγοθά να δείτε που θα δικαιωθεί ο τσαρλατάνος Τζήμερος  που απαιτεί η εργασία να είναι εθελοντική!!!

 


Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή (συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη), με τους ηγέτες των 27 κρατών - μελών να εστιάζουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», στο πλαίσιο και του υπό διαμόρφωση πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027.

Το αποτέλεσμα λίγο πολύ αναμενόταν, αφού με επίκεντρο την πρόταση έρχονται ξανά στον «αφρό» οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με την κάθε πλευρά να εκφράζει ξανά τις θέσεις της σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Κοινό έδαφος, πάντως, παραμένει η προσπάθεια να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, εφόσον η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», δηλαδή στα γνωστά μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που ελέγχουν ανά εξάμηνο την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε χώρα.

.

Είτε με δάνεια είτε με «επιδοτήσεις», τα σπασμένα στο λαό

Τίποτα από αυτά δεν αλλάζει για το λαό, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η κατάληξη των ιμπεριαλιστικών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία να ζητάνε μεταξύ άλλων οι ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους να λάβουν τη μορφή δανείων, για να μην επωμίζονται τα «βάρη» της στήριξης των άλλων καπιταλιστικών οικονομιών.

Και τα νέα δάνεια θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με τη διόγκωση των χρεών, και οι λεγόμενες επιδοτήσεις θα πληρωθούν μέχρι δεκάρας, μεταξύ άλλων με τα χαράτσια νέας κοπής σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, καθώς και με τους νέους φόρους που βρίσκονται στα σκαριά (στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης») και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ - σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των δηλώσεών της - προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό «θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ δύσκολους καιρούς», αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε την ανάγκη για το μέγεθος των επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας και το επείγον της απόφασης, «λόγω των ευαισθησιών των αγορών» και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Παράλληλα, κλείνοντας το μάτι στις απαιτήσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Ολλανδία κ.ά., δήλωσε διατεθειμένος να συμφωνήσει σε επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Περνάμε σε νέα φάση: Αυτή της διαπραγμάτευσης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Υπογράμμισε δε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις», ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος, όπου ευελπιστούν σε αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιούλη με φυσική παρουσία. Μέχρι τότε, ο Μισέλ ζήτησε να κατατεθούν «συμπαγείς προτάσεις». Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης», τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: