Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 ΜΕ ΤΟ "ΕΣΥ" ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ 



Σκοτεινοί πόθοι της κυρίαρχης τάξης, διακηρυγμένοι στόχοι δεκαετιών περνάνε εν ριπή οφθαλμού, ανακατεμένοι και κουκουλωμένοι με το καθημερινό νεκρολόγιο του κορονοϊού.

 

Με πρόσχημα την πανδημία στήνουν ένα σιδηρόφρακτο κράτος Στο στόχαστρο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι λαϊκές αντιδράσεις Το τοπίο καθαρίζει. Ένα άθροισμα αντιλαϊκών μέ­τρων, απανωτών περιστατικών καταστολής και αλλεπάλληλων χτυπημάτων σε δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αποκαλύπτουν την εικόνα της πραγματικότητας, διαλύοντας το νέφος της φαιάς προπαγάνδας. 

Η πολιτική της σιδηράς πυγμής είναι εδώ. Τα σάβανα της «υπεύθυνης και αυστηρής προστάτιδας», που με αφορμή την πανδημία φόρεσε η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορούν πια να καλύψουν την αποκρουστική όψη τής γνωστής, παμπάλαιας και ακραία δεξιάς πολιτικής της. 

Οι διαδηλώσεις χτυπιούνται άγρια με ασήμαντες αφορμές -ή και χωρίς αυτές. Στόχος η απονομιμοποίηση, ο περιορισμός και σταδιακά η ουσιαστική απαγόρευσή τους. Το ίδιο επιχειρούν με την απεργία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζουν επιδιώκει ξεκάθαρα τη χειραγώγηση και το συντριπτικό χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Η πανδημία και η τρομολαγνεία που τη συνοδεύει έχει μετατραπεί σε ένα άλλοθι για την επιβολή των πιο αντιδραστικών σχεδιασμών. 

Σκοτεινοί πόθοι της κυρίαρχης τάξης, διακηρυγμένοι στόχοι δεκαετιών περνάνε εν ριπή οφθαλμού, ανακατεμένοι και κουκουλωμένοι με το καθημερινό νεκρολόγιο του κορονοϊού. Τελευταία πράξη στον αντιδημοκρατικό κατήφορο αποτέλεσε η υπουργική απόφαση για τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία και απουσίες στους αγωνιζόμενους μαθητές. 

Μέτρο αυταρχικό, που -αντιγράφοντας αντίστοιχα μέτρα από τις πιο σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας- μοναδικό στόχο έχει να ποινικοποιήσει τους μαθη­τικούς αγώνες και να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης και καταδότες της. Και η τηλεκπαίδευση, σχεδιασμένη χρόνια πριν, εφαρμόστηκε εν μιά νυκτί στο όνομα της πανδημίας. Με την Κεραμέως να ορκίζεται ότι αφορά μόνο πανδημίες και φυσικές καταστροφές. 

Τελικά, πριν στεγνώσει το μελάνι του νόμου, έγινε και αυτή μέτρο καταστολής και τιμωρίας! Εκεί κατέληξε η κυβέρνηση, όταν είδε πως η κατασυκοφάντηση από τα ΜΜΕ και η τρομοκρατία των γνωστών «αγανακτισμένων», των αστυνομικών και εισαγγελικών παρεμβάσεων, δεν μπορούσε να κάμψει τις καταλήψεις. Εκεί, και στα χημικά με τα οποία χτύπησε και το τελευταίο μαθητικό συλλαλητήριο. Με αυτό τον τρόπο απαντά κυβέρνηση και υπουργείο στα δίκαια αιτήματα των σημαντικών μαθητικών αγώνων, για κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, 15 μαθητές ανά τμήμα και λήψη πραγματικών υγειονομικών μέτρων. 

Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η καθημερινή κυβερνητική τρομολαγνεία για τον κορονοϊό δεν έχει να κάνει με την παραμικρή αγωνία για τη δημόσια υγεία. Είναι απλά ένα πρόσχημα για την επιβολή της βάρβαρης πολιτικής τους. 

Που -ακόμη και εν μέσω πανδημίας- μοναδικό στόχο έχει την με κάθε τρόπο χρηματοδότηση καναλαρχών, κλινικαρχών, μεγαλοξενοδόχων, εμπόρων όπλων και λοιπών κλάδων του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου. Και σε καμία περίπτωση την ενίσχυση ης δημόσιας υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, για τις οποίες ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ξανά… περικοπές! Υγειονομική κρίση με το ΕΣΥ υπό διάλυση Μπαίνουμε σε μια φάση νέας όξυνσης της υγειονομικής κρίσης. Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. 

Και για αυτό, την απόλυτη και καθολική ευθύνη έχουν οι πολιτικές της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που υπονόμευσαν και αποδόμησαν το ΕΣΥ. Οκτώ μήνες μετά, το ΕΣΥ παρουσιάζει την ίδια εικόνα διάλυσης. Οι ανακοινώσεις για προκηρύξεις χιλιάδων θέσεων, οι υποσχέσεις για ΜΕΘ, οι κορώνες για τη θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων διαλύθηκαν με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. 

Η αύξηση των κρουσμάτων, που ακολούθησε την τουριστική περίοδο, είναι αρκετή για να καταδείξει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής και τους κινδύνους που επιφυλάσσει για το λαό. Με 90 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό τον Οκτώβρη, έφτασαν ήδη να μιλούν για τα όρια του ΕΣΥ! Και πώς να μην γίνει αυτό όταν δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσής του. 

Αυτό που κάνουν όλους αυτούς τους μήνες είναι να αφαιρούν προσωπικό, κλίνες και δομές από τις ήδη υπάρχουσες και να τις μετατρέπουν σε δομές για περιστατικά covid. Έτσι απλά, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα των ήδη υποστελεχομένων δομών των νοσοκομείων, όταν πολλαπλασιάζουν το φόρτο και τις νοσηλείες που καλούνται αυτά να καλύψουν. Και εκτός από την αδυναμία υποδοχής και αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορονοϊού, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και στην περίθαλψη των άλλων σοβαρών -ή και σοβαρότερων- περιστατικών που υποδέχονται τα δημόσια νοσοκομεία. 

Προβλήματα που κόστισαν την περίοδο του Μάρτη-Απρίλη ανθρώπινες ζωές, συνεχίζουν να κοστίζουν και θα κοστίσουν ακόμα περισσότερες στο μέλλον, εφόσον αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται. Και παρά τις πολλές καταγγελίες αυτής της κατάστασης από τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών, τίποτα από αυτά «δεν χωράει» στις ατελείωτες ώρες που αφιερώνονται στα ΜΜΕ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Αυτό κάνουν εδώ και 8 μήνες και τίποτε άλλο. 

Ακόμη και για τη λειτουργία των ελάχιστων νέων κλινών ΜΕΘ που προστέθηκαν αυτό το διάστημα δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Έτσι «καταφεύγουν» στους ιδιώτες του χώρου και με υπερκοστολογημένα νοσήλια επινοικιάζουν κάποιες κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν. Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη προετοιμασία των «άριστων» της ΝΔ ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας και αυτό είναι το μέγεθος της υποκρισίας τους. Σταθερά στην πολιτική της ατομικής ευθύνης… 

 Όλη αυτή την περίοδο, το μόνο «έργο» που έχει να παρουσιάσει η ΝΔ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι η λήψη όλο και περισσότερων περιοριστικών και αντιδημοκρατικών μέτρων και η εδραίωση της αστυνομοκρατίας για την τήρησή τους. Πρόκειται για μια πολιτική που -εκτός των άλλων- στόχο έχει την εμπέδωση του αντιδραστικού νεοφιλελεύθερου ιδεολογήματος της ατομικής ευθύνης. Που επιδιώκει να καταλογίσει στο λαό τις ευθύνες για την όποια αρνητική πορεία της πανδημίας στη χώρα. 

Γι’ αυτό έχει επιστρατευτεί ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός, με ατελείωτες τηλεοπτικές ώρες, τακτικά διαγγέλματα, σποτάκια και ενημερώσεις από τους «ειδικούς» με ένα και μοναδικό στόχο. Τον καταλογισμό της ατομικής ευθύνης. Κάθε φορά που ανακοινώνονται τα κρούσματα ακολουθούν οι σχετικές υποδείξεις, οι παρατηρήσεις και οι επιπλήξεις για τη μη τήρηση των μέτρων από τους… ασυνείδητους. 

Πρόκειται για μέτρα με δυσδιάκριτο -στην καλύτερη περίπτωση- υγειονομικό περιεχόμενο, τα οποία ακυρώνονται από τις ίδιες τις αντιφάσεις τους. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που συνωστίζονται στις ασφυκτικά δομημένες πόλεις, που έφτιαξε η πολιτική τους, και μετακινούνται από και προς την δουλειά τους σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ που διέλυσε η πολιτική τους και βρίσκονται σε εργασιακούς χώρους στους οποίους συνήθως δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας και υγιεινής, είτε πριν είτε μετά τον κορονοϊό, με ευθύνη της πολιτικής τους, λοιδορούνται επειδή θα βρεθούν το βράδυ σε μια πλατεία. Και αυτός ο συνωστισμός και όχι οι άλλοι, θεωρείται υπεύθυνος για την έξαρση των κρουσμάτων. … και της μάσκας 

Η χρήση μάσκας έχει οριστεί πλέον ως το υπέρτατο υγειονομικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Μια μονομανία έχει καταλάβει τα ΜΜΕ για τη σωστή χρήση μάσκας, τους ασυνείδητους και τα πρόστιμα. Πρόκειται για την ίδια μάσκα, η χρήση της οποίας από το γενικό πληθυσμό κρινόταν το λιγότερο προβληματική και πάντως σίγουρα αναποτελεσματική, το Μάρτιο. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται κοντά στην καθολική εφαρμογή της. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και σε αυτό το -ελάχιστου κόστους και μηδαμινής δυσκολίας στην εφαρμογή- μέτρο, το οποίο θεωρεί τόσο καθοριστικό η κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα και συνέπεια. 

Ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει καταφέρει να τροφοδοτήσει με μάσκες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και πραγματικά, αν πρόκειται η μάσκα να είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, ποιες είναι τελικά οι ευθύνες μίας κυβέρνησης που εδώ και ενάμιση μήνα δεν μπορεί να παράσχει μάσκες στους μαθητές; 

 Σε κάθε περίπτωση όποια και αν μπορεί να είναι η συμβολή ενός τέτοιου μέτρου, είναι σίγουρο ότι ακόμα και αν η χρήση της μάσκας γινόταν από όλους σωστά, δεν είναι ικανό από μόνο του να απαντήσει στην πανδημία. Και ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι η γενικευμένη χρονικά χρήση της μάσκας από το γενικό πληθυσμό είναι αδύνατον να γίνει σωστά (όπως ακριβώς ορίζει τη σωστή χρήση της ο ΕΟΔΥ), όπως ομολογούσαν οι ίδιοι «ειδικοί» τον Μάρτιο. 

Και αυτό δεν μπορεί να παρακάμπτεται ως ασήμαντη λεπτομέρεια. Γιατί το γεγονός είναι ότι έχουν αναγάγει σε μοναδικό όπλο εναντίον του κορονοϊού ένα μέτρο που δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρουσίας. Γιατί έχουν επιβάλει την επιβολή ενός μέτρου που γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σωστά από τον πληθυσμό και παρά όλα αυτά επιμένουν να το παρουσιάζουν ως πανάκεια. Και το κάνουν αυτό προκειμένου να υπενθυμίζουν κάθε μέρα στο λαό ότι επειδή δεν κάνει αυτό που στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να κάνει, αυξάνουν τα κρούσματα με υπαιτιότητά του. 

 Στο τέλος θα μείνουν οι απαγορεύσεις, η τρομοκρατία και η καταστολή Εκτός από τη μάσκα, όλα τα άλλα μέτρα που επί της ουσίας λαμβάνει η κυβέρνηση, έχουν να κάνουν με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Μέτρα που με σταθερό τρόπο κατατείνουν στην «απαγόρευση των συναθροίσεων». 

Με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι συναθροίσεις χωρίς εξαιρέσεις, όπως τονίζεται, απαγορεύονται πλέον σε όλη τη χώρα. Μέχρι 100 άτομα επιτρέπονται στο επίπεδο 1, σε περιοχές που δεν έχει κανένα κρούσμα και μέχρι 50 και 9 αντίστοιχα στα επίπεδα 2 και 3, στα οποία ανήκουν όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Σε όλη τη χώρα επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων μετά τις 12:00, τις 12:30 ή τη 1:00 πμ, ανάλογα με την περιοχή. 

Πρόκειται βέβαια για μέτρα, η υγειονομική σκοπιμότητα των οποίων αμφισβητείται, όταν ο ίδιος πληθυσμός συνωστίζεται καθημερινά στα λεωφορεία για να φτάσει στη δουλειά του. Ή ακόμη όταν βρίσκεται σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης πριν τις 12:00, στους οποίους του απαγορεύουν να βρίσκεται μετά. 

Ήδη, καθημερινά σχεδόν γίνεται συζήτηση για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα το βράδυ, μέχρι τις 5 το πρωί. Μέτρο που δεν έχει κανένα άλλο περιεχόμενο εκτός από το προφανές… Αυτό της αντιδημοκρατικής ολίσθησης. 

Απαγορεύσεις τέτοιου τύπου, όσο και αν παρουσιάζονται ως μέτρα υγειονομικής σκοπιμότητας και ειδικά με δεδομένη την εγκατάλειψη και διάλυση του ΕΣΥ, μοναδικό στόχο έχουν τελικά τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών. 

Ήδη, μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη δίκη της Χ.Α., από το Χαρδαλιά μέχρι τους αθώους δημοσιογράφους, όλοι τους σχολίασαν την ευθύνη των διαδηλωτών στην επερχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. 

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περάσει από τα σχόλια στις άμεσες απαγορεύσεις και τις ποινές, όταν θα υπάρχει το κατάλληλο έδαφος. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα για το λαϊκό κίνημα να μην το επιτρέψει. πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: