Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΟΝΙΑΣ

Με το ένα χέρι μοιράζουν ψίχουλα με το περιτύλιγμα των αναδρομικών και με το άλλο λεηλατούν δις ψηφίζοντας τη μείωση του ακατάσχετου.. Τι να μας πει ο Αλ Καπόνε εμπρός στη πολιτική συμμορια των Σταϊκούρα Μητσοτάκη που κυβερνά.. Αν δεν ξηλωθούν αύριο το πρωί τότε μεθαύριο λαός δεν θα υπάρχει.

 


 Αν ούτε γι αυτό δεν βουλιάξει το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους τότε από τον επόμενο μήνα θα γράφουμε ανέκδοτα..

 

Το πτωχευτικό νομοσχέδιο δια του οποίου τέθηκε το ζήτημα των ακατάσχετων λογαριασμών και των ορίων που αυτοί θα πρέπει να έχουν. Πιο απλά ο γείτονάς μου ο Σταϊκούρας που κατά την διάρκεια της βουλευτικής του θητείας αγόρασε το διαμέρισμα που ενοικίαζε επί της παραπλεύρου πολυτελούς πολυκατοικίας, θα ορίσει ποιο είναι το εύλογο εισοδηματικό όριο που θα μου επιτρέπει να ζήσω.. Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθαρίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ» είναι οι εξής: 

Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα (παραδείγματος χάριν εγώ)  οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ένας άνθρωπος που μένει μόνος του με 537 ευρώ θα πληρώσει ενοίκιο. Θα , σιτιστεί, θα μετακινηθεί, θα ντυθεί και θα πληρώσει και πάγιους λογαριασμούς. (μόνο το ενοίκιό μου είναι 400 ευρώ..και δεν συνυπολογίζω τις δαπάνες θεραπείας της ανιάτου ασθένειάς μου γιατί όλα πολλαπλασιάζονται επί δύο )

Στους δύο ενήλικες «αυτές ανέρχονται σε 906 ευρώ το μήνα». Αυτό είναι το υπερεπαρκές ποσό για να αντιμετωπίσουν τα διλήμματα ζωής που τους τίθενται καθημερινά. Ούτε καν δηλαδή το …διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για ένα φυσικό πρόσωπο. 

Στη περίπτωση που αυτοί ενήλικες αποκτήσουν και ένα παιδί, οι «εύλογες δαπάνες» …εκτοξεύονται. 

Σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα». Επίσης αν υπάρχουν δύο παιδιά «οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ». Δηλαδή με 1126 ευρώ το μήνα ή 1347 ευρώ μια οικογένεια εκτός από το σπίτι την ηλεκτροδοσία το νερό, τηλέφωνο» θα καλύψει και τα έξοδα εκπαίδευσης ενός ή δύο παιδιών, όπως και τα στοιχειώδη για την ανάπτυξή τους. 

Αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το ενδεχόμενο ένα από τα δύο παιδιά να σπουδάζει σε κάποια πόλη της επαρχίας. Στην περίπτωση που υπάρχει και ένας ακόμη ενήλικος στο σπίτι, εξαρτώμενος δηλαδή δίχως σύνταξη, έχουμε αύξηση δαπάνης κατά 208 ολόκληρα ευρώ, εφόσον η «εύλογη δαπάνη» φθάνει τα 1555 ευρώ το μήνα. 

Αφορούν προφανώς τις περιπτώσεις ηλικιωμένων, η ατόμων που δεν έχουν την ικανότητα να εργαστούν για διάφορους λόγους. 

Με τις παραπάνω αποδοχές, τα νοικοκυριά αυτά δεν πρέπει μόνο να επιβιώσουν. Πρέπει επίσης να πληρώσουν και όλους τους φόρους που τους αναλογούν: Για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησε ήδη να πληρώνεται και πρέπει να εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο. Όλα τα έξοδα που αφορούν την μετακίνηση με αυτόκίνητο (ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας και όλα τα σχετικά). 

Μετά από όλα αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας συμπέρανε ότι «στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν λίγο το οριζόντιο ακατάσχετο των 1250 ευρώ το μήνα». Υποσχέθηκε πάντως ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για να οριοθετηθούν οι όποιες υπερβάσεις. 

Είναι μάλλον μάταιο να ρωτήσουμε αν ο Χρήστος Σταϊκούρας και το λοιπό οικονομικό επιτελείο μπορούν να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς μπορούν με τα χρήματα αυτά να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού. Όπως φαίνεται όμως τέτοια ζητήματα δεν απασχολούν το οικονομικό επιτελείο μια και έχει αναλάβει την «μεγάλη αποστολή» να διασώσει την «οικονομία της χώρας» από την νέα κρίση. Δίχως αυτό προφανώς να περιλαμβάνει …τους κατοίκους της. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να διαβιούν με τις «εύλογες δαπάνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: