Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

 


Μία ακόμη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, στη Φυλή, η 14η μέσα σε 20 μήνες, εκδηλώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Η φωτιά, που ξεκίνησε μέσα στο χώρο της χωματερής, αλλά και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, είχε αποτέλεσμα να μετατρέψει μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής σε θάλαμο επικίνδυνων τοξικών αερίων. 
 
Στο σημείο επενέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις με 12 πυροσβέστες και 4 οχήματα. Στις 11.30 περίπου το βράδυ του Σαββάτου οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής έλαβαν μήνυμα από το 112 να παραμείνουν σπίτια τους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της τοξικότητας του καπνού, καθώς τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ανύπαρκτα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, με ευθύνη περιφερειακών και τοπικών αρχών αλλά και της κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ Φυλής, στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Γιάννης Πρωτούλης, επικοινώνησε το βράδυ του Σαββάτου με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο χώρο της χωματερής, αλλά και εκείνης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε πως πρόκειται για το δέκατο τέταρτο (!) εργοστάσιο ανακύκλωσης που καίγεται κατά τις νυχτερινές ώρες τους τελευταίους 20 μήνες, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται, σημειώνοντας πως με βάση και την παραπάνω διαπίστωση οι αρμόδιες δημόσιες αρχές πρέπει άμεσα να διερευνήσουν τα αίτια της νέας πυρκαγιάς, καθώς πολλά και εύλογα ερωτήματα προκύπτουν.

Σε δήλωσή του από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε:

«Επιτέλους πρέπει να ανοίξει στα σοβαρά ο αγώνας και η συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για να μπει ένα οριστικό τέλος στο αίσχος της χωματερής. Οσοι παράγοντες και υψηλά ιστάμενοι είχαν έρθει εδώ, στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, την είχαν βαφτίσει ως ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου.

Αυτό όχι μόνο παραμένει αλλά με τις τελευταίες αποφάσεις που από κοινού πέρασαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλεκτοί τους στην Περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής, σχεδιάζουν να επεκτείνουν αυτό το μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, φτιάχνοντας μία νέα ακόμα χωματερή, δίπλα στη σημερινή. Εδώ πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στη διαχείριση των απορριμμάτων που βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και συνολικά τη ζωή του λαού μας, σε μια ευρύτερη περιοχή όπου κατοικούν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και καλούμε κυβέρνηση και Περιφέρεια να εντείνουν τα μέτρα και τους ελέγχους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, πολύ περισσότερο που με το νέο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ψήφισαν σαν τον κλέφτη, μέσα στο καλοκαίρι, αρχίζουν να εμφανίζονται και επικίνδυνα φαινόμενα όπως οι φωτιές στη χωματερή και τα εργοστάσια ανακύκλωσης και κατά κύριο λόγο τις νυχτερινές ώρες».

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρέμβαση σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε μονάδες ανακύκλωσης στη Δυτική Αττική (η τελευταία το περασμένο Σάββατο), όπως και συνολικά ανά την Ελλάδα, καθώς και από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Τέτοια συμβάντα ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένα μπορούν να χαρακτηριστούν». Μάλιστα, η Επιτροπή σε απαντήσεις της σε σχετικές Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δικαιολογεί και στηρίζει τη λειτουργία τους. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τα εξής ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ότι η πολιτική της οδηγεί σε:

«-- Απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων από την ευθύνη της ολοκληρωμένης πρόληψης και προστασίας εργαζομένων και κατοίκων από μεγάλα ατυχήματα, βάσει της έννοιας - λάστιχο της «αποδεκτής επικινδυνότητας» και απουσίας συστηματικών ελέγχων της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

-- Συνέχιση, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων, ΧΥΤΑ, μονάδων ανακύκλωσης με επικίνδυνες ουσίες μέσα σε αστικούς ιστούς, θέτοντας τη ζωή των πολιτών της σε συνεχή κίνδυνο, για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ενημέρωση.

-- Στην κατεπείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας σε αστικές περιοχές για εργαζόμενους, κατοίκους και περιβάλλον και για ουσιαστική πρόληψη αυτών των κινδύνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: