Δεκατρείς άνθρωποι, αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, έχασαν τη ζωή τους ως ασθενείς με υποκείμενο νόσημα, επειδή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό κατά την επίσκεψη στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» για να κάνουν τη θεραπεία τους.
Τα όσα ήρθαν στο φως επιβεβαίωσαν τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία για ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας και ανυπαρξία κρατικού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα. Αποκαθηλώνουν όμως και το «θαύμα» της «συνεργασίας» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παίρνει διάφορες μορφές: Από την αγορά υπηρεσιών με χρήματα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή των ασφαλισμένων, μέχρι τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, που σύμφωνα με την κυβέρνηση «θα αναβαθμίσουν το ΕΣΥ».
Σήμερα, έχουν το θράσος να μιλάνε για «success story δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία τις μέρες της πανδημίας μετατράπηκαν σε «μιας ασθένειας», αφήνοντας εκτεθειμένους και αβοήθητους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες. Ανάμεσά τους και πολλούς νεφροπαθείς, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με απορρύθμιση του σακχάρου ή υποτασικά επεισόδια, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.
Η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει κάτω από το χαλί τις επικίνδυνες αναμονές που έχουν σχηματιστεί στα νοσοκομεία για εξετάσεις, διαγνώσεις, θεραπείες, τα 30.000 κενά μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών που παραμένουν, την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στην καρδιά της πανδημίας, με τις υψηλές πληρωμές για τεστ, το διπλασιασμό της αμοιβής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ κ.ο.κ.
Δεν περνάει όμως μέρα που το «αφήγημα» αυτό της «επιτυχίας, της ενίσχυσης και της θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας να μην καταρρίπτεται από την πραγματικότητα που ζουν υγειονομικοί και ασθενείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κορύφωση της πανδημίας.
Πριν από την πανδημία, 12.000 ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας βρίσκονταν υπό αιμοκάθαρση σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ). Στις ιδιωτικές μονάδες έκαναν αιμοκάθαρση 7.700 νεφροπαθείς. Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία - κυρίως στην περιφέρεια - ΜΤΝ έκλεισαν ή υπολειτουργούν και εξαιτίας αυτής της κατάστασης ένα μεγάλο τμήμα καταφεύγει σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ.
Το καλοκαίρι η επιλογή διακοπών - για όσους πάνε - γίνεται και με κριτήριο τη συμβεβλημένη κλινική, προκειμένου να συνεχίζονται οι θεραπείες. «Κι εκεί, όμως, θα πρέπει να πληρώσουμε τουλάχιστον 200 ευρώ στο διπλό τεστ που πρέπει να γίνει, αφού η κυβέρνηση δεν επιβάλλει στον ιδιωτικό τομέα να το κάνει δωρεάν, όπως αρνήθηκε και να τον επιτάξει», καταγγέλλουν νεφροπαθείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου