Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ


Όχι το τομάρι ο Λούκυ δεν είναι καθόλου του γούστου αλλά και οι Ναζήδες επίσης



Λαμπρινή Θωμά


1) Η Λευκή και κόκκινη σημαία, σκέτες οι λωρίδες, που κρατούν ορισμένοι στις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, είναι η σημαία των συνεργατών των ναζί και της κυβέρνησης που τοποθέτησαν οι χιτλερικοί στη Λευκορωσία με την κατάληψή της. Υπήρξε επίσημη σημαία του κράτους της κατοχικής, ναζιστικής κυβέρνησης (1942-1944). 


 2) Τα μνημεία που καλούνται να περιφρουρήσουν οι αρχές είναι τα μνημεία που έχουν εγερθεί ως φόρος τιμής στις θυσίες του σοβιετικού λαού και τη νίκη του σοβιετικού στρατού. Τα οποία τυγχάνουν επιθέσεων από τους οπαδούς της ασπροκόκκινης σημαίας.

3) Ο άντρας της Σβετλάνας (που τον αντικατέστησε ως υποψήφια) συνελήφθη σε αντιδιαδήλωση εναντίον των εορτασμών της νίκης επί των ναζί. Η φυλάκισή του είχε φυσικά να κάνει και με την υποψηφιότητά του, δεν είναι μαλάκας ο Λούκυ αμα του δίνεις την ευκαιρία, αλλά η συμμετοχή του σε κατ' ουσίαν φιλοναζιστική εκδήλωση δεν τον κάνει και του γούστου μου.

4) Η Σβετλάνα είχε στείλει τα παιδιά στην Λιθουανία γιατί είχε δεχθεί απειλές η ίδια και ανησυχούσε για αυτά. Ακολούθως ζήτησε, μετεκλογικά, τη βοήθεια του Λουκασένκο για να μεταβεί εκεί. Όταν είσαι καινούριος στο πολιτικό παιγνίδι, και η σπόνσορντ χρωματιστή επαναστάση είναι άντε πόρτας, χρειάζεσαι στήριξη και καθοδήγηση από κάθε καλοθελητή.

5) Η ατάκα Λουκασένκο, που είπε ότι θέλει να μεσολαβήσει μεταξύ Μανωλάκη Μακρόν και κίτρινων γιλέκων, ήταν κορυφαία στην ειρωνία της.

6) Το ΝΑΤΟ που λέει ότι δεν μετακινεί δυνάμεις, έχει ανακοινώσει ότι μετακινεί δυνάμεις ακριβώς στις βαλτικές συμμάχους του χώρες, μόλις προ δέκα ημερών και δια στόματος κοτζαμάν Μαρκ Έσπερ. Χιλιάδες στρατιώτες αφήνουν τη Γερμανία για τις Βαλτικές χώρες. Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, απαντά στη θέση Λούκυ («φέρνουν στρατό στα σύνορά μας»), λες και αυτή αφορά στην μετεκλογική περίοδο κι όχι την προσφάτως αναγγελθείσα πολιτική του (που έχει ως στόχο τη Ρωσία, αλλά η αλλαγή στη Λευκορωσία το φέρνει πιο κοντά...).

7) Πολλοί αναρχικοί της Λευκορωσίας βλέπουν αρνητικά την νίκη του σοβιετικού στρατού επί των ναζί. Εγώ πάλι όχι. Το πρόβλημα είναι παλιό - τι κάνει ο αναρχικός χώρος (και ο μ-λ επίσης) όταν συγκρούονται κράτη; Ποικίλες οι απαντήσεις που έχουν δοθεί, στις διάφορες συγκυρίες. Έχω πει ότι είμαι της λογικής Κροπότκιν - άμα απέναντί μου έχω το γερμανικό ιμπεριαλισμό, τη δολοφονική μηχανή των κάιζερ, τους ναζί, θα πολεμήσω εναντίον τους. Ξέρω ότι έχουν δοθεί κι άλλες απαντήσεις. Σέβομαι κάθε επιλογή συντρόφου. Ας σέβεται κι εκείνος τις δικές μου αλλά ας βλέπει και το πρόβλημα που δημιουργεί το κίνημα της Λευκορωσίας συντασσόμενο με τους φασίστες. Αν ήταν ανερχόμενο, σύντομα θα το δούμε κατερχόμενο - οι λαοί έχουν μνήμη και όσα υπέστησαν από τους ναζί δεν θα ξεχαστούν έτσι εύκολα.

8) Oχι, ο Λούκυ δεν είναι καθόλου του γούστου μου. Ούτε οι ναζήδες όμως. Στη φωτογραφία το μνημείο Ο Ανίκητος, γλυπτό του 1968, του Σεργκέι Σελιχάνωφ, στο Χατύν, όπου οι ναζί κι οι ντόπιοι συνεργάτες τους εξολόθρευσαν όλο το χωριό, το Μάρτη του '43. Ο μόνος επιζήσας, ο 56χρονος Ιωσήφ Καμίνσκυ, απεικονίζεται εδώ κρατώντας στα χέρια το νεκρό του γιό. Οι ναζί κατέστρεψαν ολοσχερώς, και σκότωσαν τον πληθυσμό, σε 600 χωριά στη Λευκορωσία. Μια χούφτα χώμα από κάθε χωριό εξ αυτών έχει μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Χατύν, όπου το μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: