Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ


Σε λασπομαχία ατομικής ευθύνης έχει μετατοπιστεί ο αγώνας αποκατάστασης του κανονικού τρόπου ζωής των Ευβοιωτών. δυόμιση εβδομάδες μετά τις φονικές πλημμύρες.. Και το ερώτημα: Υπάρχει μήπως συντεταγμένο κράτος ν αναλάβει τη συλλογική ; Λέω και καμιά μαλακία, αγοράκι είμαι, ακούω το κυβερνητικό τσίρκο και ζηλεύω..
 
 
Στην «ατομική ευθύνη» και τη λαϊκή αλληλεγγύη έχει πέσει το βάρος της ανακούφισης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων της Εύβοιας, με την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση να αρκούνται σε υποσχέσεις και σε δηλώσεις για την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών, επιχειρώντας να κρύψουν την έλλειψη σχεδιασμού και κρατικής παρέμβασης.
 
Δυόμισι βδομάδες μετά τις πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε οκτώ συνανθρώπους μας, οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν τόσο στο Ληλάντιο πεδίο όσο και στα Ψαχνά, συνεχίζουν να παλεύουν μόνοι τους με τη λάσπη και τα φερτά υλικά, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και με την Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και δήμους) να προσδιορίζουν με κάθε ευκαιρία την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους παραλιακούς οικισμούς Μπούρτζι, Βασιλικό, στα ημιορεινά χωριά Μπίστρο και Πουρνός στο Ληλάντιο πεδίο, αλλά και στα Πολιτικά και τα Ψαχνά, υπάρχουν σπίτια που ακόμα δεν έχουν καθαριστεί από τη λάσπη, οικογένειες φιλοξενούνται είτε σε ξενοδοχεία είτε σε σπίτια συγγενικών προσώπων, δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι, τεράστιοι όγκοι λάσπης και φερτών υλών παραμένουν συσσωρευμένοι μέσα στους οικισμούς και τα χωριά.

Eurokinissi
Την ίδια στιγμή, από τη λάσπη, τα φερτά υλικά που σαπίζουν αλλά και τα λύματα που έχουν συγκεντρωθεί, προκαλείται έντονη δυσοσμία, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη παρουσία κουνουπιών δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους ιδιωτικά μηχανήματα προκειμένου να απομακρύνουν τις φερτές ύλες από τα σπίτια, τα οικόπεδά τους και τους δρόμους, ενώ η παρουσία μηχανημάτων του δήμου και της Περιφέρειας γίνεται ολοένα και μικρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: