Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ:


 
 
Η διοίκηση επικαλέστηκε την ατομική ευθύνη και διακοίνωσε φέσφατο σύμφωνα με το οποίο φορτώνει στους εργαζόμενους την προστασία από τον κορωναϊό!! Όστις συμμετέχει σε θρησκευτικές τελετές ή προέρχεται από διακοπές θα επιστρέφει στην εργασία μόνον εάν προσκομίσει αρνητικό τεστ διαφορετικά θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.. Όχι κάτι για μαστίγωμα δεν άκουσα είναι η αλήθεια..
 
 
Μεγάλη βιομηχανική μονάδα τροφίμων στον Εβρο ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι όποιος πηγαίνει σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή διακοπές θα μπορεί να πάει για δουλειά μόνο εφόσον φέρει αρνητικό τεστ για τον Covid-19, διαφορετικά θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Αν δεν ενημερώνει ή κάνει δεύτερη δουλειά σε καταστήματα επισιτισμού θα απολύεται!
 
 
Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» σημειώνοντας ότι «με τον τρόπο αυτό προσπαθεί η διοίκηση να φορτώσει την ευθύνη και το οικονομικό βάρος των τεστ ή της 14ήμερης καραντίνας στους εργαζόμενους, να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες». Ουσιαστικά η εργοδοσία «απογειώνει» τη λογική της κυβέρνησης που τα ανάγει όλα στην «ατομική ευθύνη».

Το Σωματείο επισημαίνει πως «με ανακοίνωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους, τους ενημερώνει ότι όποιος πηγαίνει σε γάμο, βαφτίσια, κηδεία, μνημόσυνα και διακοπές θα γίνεται δεκτός για εργασία μόνο εάν φέρνει αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, αλλιώς θα υποχρεώνεται σε καραντίνα για 14 μέρες. Μάλιστα, απειλείται με απόλυση όποιος εργαζόμενος δεν ενημερώσει την υπεύθυνη προσωπικού σε ποια εκδήλωση παρευρέθηκε!». Ακόμα απειλείται με απόλυση και όποιος εργαζόμενος για να συμπληρώσει το εισόδημά του «δουλεύει βράδια ή Σαββατοκύριακα, σε μπαρ - καφετέριες - ταβέρνες».

Δηλαδή, απαιτεί από τους εργαζόμενους, μετά από τη δουλειά, να κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, ακόμη και την περίοδο των διακοπών να μην τολμήσουν να πάνε πουθενά. Διαφορετικά ή θα πληρώσουν για να βεβαιώσουν την επιχείρηση ότι είναι υγιείς ή θα υποστούν τις συνέπειες και θα απολυθούν.

Το Σωματείο απαιτεί να γίνονται μαζικά τεστ ανά περιόδους στους εργαζόμενους, το κόστος των οποίων να καλύπτει η επιχείρηση και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του νέου κορονοϊού. Καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει, καθώς και το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας να ελέγξει τα μέτρα που έχουν παρθεί, αν υπάρχει σχέδιο εκπονημένο από τον ιατρό Εργασίας και αν τηρείται.

Δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα επανέλθει σε περίπτωση που χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να συσπειρωθούν στο σωματείο, να καταγγέλλουν τις οποιεσδήποτε ελλείψεις μέτρων, μαζί να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από την πανδημία αλλά και συνολικά του εισοδήματός τους, των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: