Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑ ΠΑΣΑ ΧΡΗΣΗ


 Μερικές μέρες πριν η κυβέρνηση δια του γνωστού συστήματος των ντροπολογιών ανέστειλε για μια ακόμη χρονιά  την έναρξη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο της Αθήνας. 




Στη πράξη αυτό σημαίνει πως 3.000 παιδιά, οι γονείς των οποίων έχουν αιτηθεί να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία, είναι εκπαιδευτικά άστεγα αγχώνοντας τους γονείς κυρίως για τη φύλαξή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους Όσοι ακόμη έχουν. 


Το γιατί είναι πάρα πολύ απλό. Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν εξασφαλίζεται η ενσωμάτωσή του σε κάποιο από τους παιδικούς σταθμούς που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν υποτυπωδώς. Είναι σε όλους γνωστό ότι  στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου εφαρμόζεται η δίχρονη Προσχολική Αγωγή, οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Αίθουσες σε προκάτ ή σε τραπεζαρίες άλλων σχολείων, έλλειψη προσωπικού, ελλιπής χρηματοδότηση...


Κι ενώ λοιπόν υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, χτες η κυβέρνηση εμφάνισε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Νταντάδες της γειτονιάς», μέσω του οποίου επιδοτείται η ...«φύλαξη» - έτσι τη λένε - παιδιών και αυτής της ηλικίας. Το ότι επιχειρούν, βέβαια, να πλασάρουν αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ως «δράση για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει.

Οχι μόνο γιατί είναι χιλιάδες οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες που ήδη ζουν με την αγωνία για το πού θα «αφήσουν» τα παιδιά τους τη νέα χρονιά και πόσο θα τους κοστίσει, αλλά και γιατί η ανάγκη για οργανωμένο σύστημα δημόσιων δωρεάν παιδικών σταθμών και Προσχολικής Αγωγής υποκαθίσταται από «νταντάδες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: